ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Азиатската диета – какви са лечебните й качества и как да я използвате

В статията са застъпени всички аспекти на азиатската диета. Какви храни трябва да се ядат и при какви заболявания помагат. Хранителната пирамида на тази диета и едно меню, типично за нея.

Азиатска диета
Азиатска диета

Пикантната и възбуждаща кухня на Индия, огнените блюда на Корея и сложните, хвърлящи в изумление виетнамски ястия са обогатили кулинарните традиции на Азия. В храненето на азиатските народи има много общи черти: те употребяват малко мазнини, техният рацион е близък до вегетарианския. Основните хранителни продукти в Азия са зърнените храни, зеленчуците, бобовите растения и плодовете, приготвени с месо или млечни продукти, ядки и семена.

В развитите европейски страни и в САЩ заболеваемостта от рак на белите дробове, млечната жлеза и дебелото черво е много по-висока, отколкото в азиатските страни. Същото може да се каже и във връзка със затлъстяването, захарния диабет и сърдечните заболявания. Така например в Китай от 100 000 жени на възраст от 35 до 64 години приблизително 10 са с болно сърце, докато за САЩ тази цифра е 56.

Ще станат ли жителите от страните на Запада по-здрави, ако се хранят като китайците или да речем, като таитяните? Непременно. И това никак не е трудно. Необходимо е само да се спазват съотношенията, посочени в азиатската хранителна пирамида.

  • Колкото по-малко месо, толкова по-добре. В азиатската пирамида месото заема най-малка площ, полага му се да бъде консумирано само веднъж месечно. Азиатските народи го използват като подправка към ястията от зърнени храни и зеленчуци. Приблизително веднъж седмично може да се яде птиче месо.
  • Яжте риба или млечни продукти (но не едновременно). В рибата има по-малко мазнини, отколкото в птиците или месото. Риба може да се яде всеки ден.
  • Макар че повечето жители на азиатските страни употребяват много малко млечни продукти, при тях остеопорозата се среща по-рядко, отколкото в страните на Запада. Причината: в страните на Азия широко са разпространени заниманията с физически упражнения, които укрепват костите, при което се използват по-малко белтъчини, излишъкът от които помага за изхвърлянето на калция от организма.
  • Яжте повече зърнени и бобови растения, както и семки. Азиатската пирамида предлага получаването на белтъчини да става не от месо, а от зърнени и бобови растения, както и от семки. В комбинация те осигуряват достатъчно, но не и излишно количество белтъчини, освен това съдържат целулоза. Именно с голямата им консумация се обяснява по-малкото разпространение на затлъстяването, захарния диабет и рака на дебелото черво.
  • Наред със зеленчуците и плодовете, на които в азиатската пирамида също е отделено подобаващо място, бобовите растения са богати на витамини, минерални и други полезни биологично активни вещества. Доказано е, че много от тях защитават от сърдечни заболявания и някои видове рак.
  • Пийте чай и спиртни напитки в разумни количества. В азиатската пирамида е отредено място за умерено консумиране на чай, позволени са също така вино и бира или саке (оризова ракия), която присъства винаги на масата на японците. В чая се съдържат биофлавоноиди – естествени съединения, за които се предполага, че защитават от рак. Изследванията дават основание да се твърди, че чаят намалява риска от развитие на рак на пикочния мехур, бъбреците и пикочните пътища.
  • Същите биохимични съединения очевидно пречат на образуването на кръвни съсиреци, като по този начин намаляват риска от сърдечни пристъпи и инсулти. Малките количества алкохол се свързват с известно намаляване на риска от развитие на сърдечно заболяване. Все пак хората, които обикновено не пият спиртни напитки или трябва да ги избягват по религиозни и други причини, не трябва да променят своите навици.
  • Занимавайте се редовно с физически упражнения. Жителите на Азия зависят много по-малко от автомобилите, отколкото европейците или американците. Те вървят много пеша, карат велосипеди или ползват влакове. Специалистите са на мнение, че поради своята физическа активност азиатците страдат по-рядко от остеопороза.

Азиатската хранителна пирамида

Ако решите да се храните в съответствие с азиатската хранителна пирамида, възползвайте се от следните препоръки.

  • Главни продукти за храненето ви трябва да станат зърнените храни и зеленчуците. За разлика от много други диети азиатската пирамида не регламентира размера на порциите. В този смисъл тя прилича повече на диетата, характерна за традиционната китайска медицина. Но съотношението на храните в чинията трябва да отговаря на посоченото в хранителната пирамида. Приблизително половината от менюто запълнете с ястия от булгур и една четвърт – с бобови храни, ядки и семки. Една осма част е повече от достатъчна за риба, птици или месо. Плодовете трябва да бъдат почти толкова, колкото и зеленчуците.
  • Яжте соя. В повечето страни от Азия се отдава предпочитание на соевите зърна. Проведените изследвания дават основание да се смята, че соята защитава от остеопороза, исхемична болест на сърцето и определени типове рак.Тя може също така да облекчи симптомите при нарушение на менструалния цикъл. Специалистите съветват да се яде всеки ден соя.
  • Купувайте тофа (мека соева извара), която се продава в супермаркетите и магазините за хранителни стоки. На закуска вместо яйца изяждайте около 6 г соева извара. Съхранявайте я в ябълков оцет и соев сос.
  • В комбинация с редовни физически упражнения типичната азиатска диета е извънредно полезна за здравето. Дневната дажба се състои предимно от зърнени продукти, плодове, зеленчуци и бобови растения. Може да се консумират и риба, млюсли и млечни продукти един път дневно, но само едното от тях. Сладки неща, яйца и птиче месо могат да се ядат веднъж седмично. Месо се полага също веднъж месечно. Алкохолните напитки трябва да се консумират много умерено, най-вече по време на хранене.
  • С изключение на индийската кухня в традиционната кухня на азиатските народи не се използват млечни продукти. В светлината на съвременните изследвания се допуска всекидневно използване на млечни продукти в малки количества и то с ниско съдържание на мазнини.
  • Кашата за закуска приготвяйте със соево мляко с ниско съдържание на мазнини, обогатено с калций.
  • Намалете до минимум консумирането на растителни масла. За запържване ползвайте не повече от две супени лъжици масло – това е достатъчно, за да се покрие дъното на съда и да се подобри вкусът на ястието. Масло ползвайте само за приготвяне на храната. Никога не го добавяйте допълнително на масата.
  • Подправяйте храната само с подправки. Мазнините подобряват вкуса на храната, но има и други начини да я направите по-вкусна – добавяйте в нея билки или други специални подправки. Прахът от къри и подправките от билки и придават екзотичен вкус. Зеленчуците могат да се подправят със семена от синап. Налейте в тигана малко сусамово масло, след това изсипете в него семената, а когато те започнат да се пукат и подскачат, разстелете върху тях нарязаните на кубчета зеленчуци и гъби. После похлупете и задушете в продължение на пет минути. За още по-добър вкус можете да добавите и други подправки, например кимион.
  • Не се увличайте по соевия сос. Това може да доведе до излишък от натрий във вашия организъм. Добавяйте го само към определен вид ястия. Ако, пробвайки ястието, усещате само вкуса на соевия сос, това означава, че сте сложили прекалено много от него.
  • Не забравяйте за калция. Тъй като за азиатската кухня не са характерни богатите на калций млечни продукти, може би ще ви дотрябва добавка от този минерал. Приемайте всеки ден около 1 500 мг калций.

За да бъдете сигурни, че организмът ви получава всички необходими му витамини и минерали, препоръчваме да приемате редовно следните хранителни добавки.

Продуктът „Соя и калций“ разчита на естествените качества на соята, която е способна да регулира хормоналните нива в женския организъм и да неутрализира негативните прояви на климакса. Растителните протеини, и особено биологично-активната соева съставка – изофлавоноиди, подпомагат минерализацията и повишават костната плътност.

Природната комбинация в продукта „Соеви изофлавони“ нормализира хормоналния баланс на женския организъм с висока ефективност. Нормализира преминаването през периодите на менопауза. Подобрява усвояването на калция, заздравява костите и стимулира мускулите.

Хлорофил е продукт с мощно биологично, детоксикиращо и регенериращо действие! Той играе основна роля в развитието на растенията, като преобразува слънчевата светлина в енергия. Мощното биологично действие на течния хлорофил стимулира имунната система на организма, активира и поддържа кръвоносната система, действа детоксикиращо, помага за по-бързото зарастване на раните и регенерирането на тъканите.

ВИРУМИН с 3 житни растения е супер здравословен микс от овес, ечемик, люспи от елда и билки. Той доставя на организма нужната доза витамини и минерали.

Азиатска хранителна пирамида

Азиатска хранителна пирамида
Азиатска хранителна пирамида

Меню, типично за азиатската диета

Меню от азиатска диета
Меню от азиатска диета

Диетата, която отговаря на азиатската хранителна пирамида, има малко общо с ястията, които се консумират в китайските ресторанти. Месото и мазнините в тях са повече, отколкото е прието в Китай. И според това как подобните на Китай в кулинарно отношение страни забогатяват, тяхната кухня се променя в посока на увеличаване на консумацията на месо и белтъчини. Съответно нараства и заболеваемостта.

В азиатската хранителна пирамида няма указания за количеството на консумираната храна. Като цяло менюто може да изглежда така:

Закуска

Рядка оризова или пшенична каша.

Соево мляко.

Фъстъци за подправка.

Обяд

Супа от ферментирали соеви зърна.

Пирожки със зеле, моркови, зелен фасул и малко соева извара или скариди.

Сливи.

Вечеря

Голяма порция варен ориз.

Запечена соева извара с броколи, моркови, лук, гъби и пиперки, подправени с

малко сусамово масло.

Източници: theasiandiet.com; diet.com; dietdoctor.com

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *