ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проблемите с кръвта и как се лекуват – прочетете тези съвети

Проблемите с кръвта, за разлика от доставянето или циркулацията на кръвта, обикновено са резултат от нещо объркано в химичния състав на кръвта, така че тя или не тече както трябва (може да се съсирва прекалено бързо или недостатъчно бързо), или няма точното количество химикали, за да подхранва или да предпазва тялото и себе си.

Лечение на проблеми с кръвта
Лечение на проблеми с кръвта

Сериозните проблеми с кръвта, като хемофилията (унаследен дефицит, при който кръвта не се съсирва правилно, водещ до прекомерни кръвотечения), агранулоцитозата (резултат от дефицит на бели кръвни телца), левкимията (рак на белите кръвни клетки в кръвта), полицитемията (височинна или планинска болест в резултат от прекалено много червени кръвни телца) и септицемията (отравяне на кръвта, резултат от масово навлизане на патогенни бактерии в кръвния поток), са относително редки, но се нуждаят от медицинска помощ, в повечето случаи спешна. Всъщност те не са подходящи обекти за лечение от алтернативни терапевти.

Анемия

Анемията, която означава просто недостиг на кръв, не е толкова болест, колкото разстройство. Тя се причинява от дефицит на червения, пренасящ кислорода пигмент в кръвта (хемоглобин), често дължащ се на липса на желязо в храната. По-често срещана е при жените, отколкото при мъжете и може да е особен проблем при жени с обилна менструация. Анемията от дефицит на желязо може да се причинява и от загуба на кръв в червата при такива заболявания като пептична язва и рак на стомаха.

Симптомите на анемията са чувство на постоянна умора, бледа кожа, недостиг на въздух, замаяност, слаба концентрация, непрекъснати настинки и инфекции и бяла вътрешност на клепачите.

Сърповидно-клетъчна анемия

Коприва при желязодефицитна анемия
Коприва при желязодефицитна анемия

Няколко разстройства на кръвта са резултат от един-единствен ген. Сърповидно-клетъчната анемия причинява изкривяване на червените кръвни телца под формата на сърп (като Луната в новолуние), забавяйки кръвния поток и намалявайки количеството кислород, който червените кръвни клетки могат да пренасят Много по-често срещана е сред африканците, хората от Карибския басейн и Близкия изток; в САЩ един на всеки 400 афроамериканци страда от тази болест Съществуват няколко форми на сърповидно-клетъчна анемия — от леки до тежки. Симптомите на тежката форма, която обикновено започна на около 6-месечна възраст, включват органни дисфункции, болка, жълтеница, стигайки накрая до треска и крайна летаргия.

Сърповидно-клетъчната анемия не може да се лекува, но повечето болни поддържат добър жизнен стил с редовно преливане на кръв. Трябва да се пазят болните и да се избягват инфекциите. Дехидратацията и студът могат да причинят болезнени кризи у болния от тази анемия и затова трябва да се избягват.

Лечение

Диета и хранене. Лечението на анемията от дефицит на желязо е да се приема повече желязо в храната или като добавки към нея, в идеалния случай като множествена смес, включваща комплекса от В-витамини и особено В12 и фолиева киселина, витамини С и Е, мед и селен. Добавките могат да се приемат като таблетки или течен тоник. Богатите на желязо храни включват черен дроб, пилешко и говеждо месо. Най-добрите неживотински източници са соята, царевичното брашно, спанакът, черният боб, ревенът, изсушените плодове и зеленчуците с тъмнозелени листа. Биохимичните тъканни соли също могат да помогнат Избягвайте чая: той намалява количеството желязо, което тялото може да абсорбира.

Консултирайте се с квалифициран практик/терапевт за:

Традиционна китайска медицина. Китайските билки (куи пи уан, или “таблетки на отвръщане на лошото настроение”) могат да помогнат

Акупунктура. Някои намират тази терапия за полезна.

Съществуват няколко типа анемия. Всеки, който подозира, че може да е анемичен, трябва да отиде при личния си лекар за изследване на кръвта, за да се определи типът и за възможно изследване на причините. Дефицитът на желязо винаги трябва да се изследва допълнително при хора над 45 години. Добавките с желязо са опасни при свръхдозиране и трябва да се вземат само при лекарско предписание.

Пернициозна анемия е стар термин за заболяването, причинено от невъзможността на организма да абсорбира витамин В12.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *