ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Малокръвие: пернициозна анемия

pernecioznaОплаквания

Бледост, леко жълтеникави кожа и очи, безапетитие, понижена работоспособност, стомаш­но-чревни оплаквания. Понякога са възпалени езикът и устната лигавица. При продължителен недоимък на витамин В12 могат да се проявят и неврологични оплаквания като затруднено ходе­не, загуба на усета за положение на тялото и вибрационната чувствителност в крайниците.

Причини

Причината най-често е недоимък на витамин В12. Рядко има недоимък на фолиева киселина. Тъй като съответното лечение е различно, ле­карят трябва точно да изясни причината.

Недоимък на Витамин В12

За да резорбира организмът витамин В12 от храната, е нужен транспортен фактор (интринсинк фактор), който се образува в стомашната лигавица. Ако той не е в достатъчно количест­во, например след частично отстраняване на стомаха или при болестна атрофия на стомаш­ната лигавица, организмът не може да получава достатъчно витамин В12.

Недоимък на фолиева киселина

Той е рядък. Най-често се проявява при алкохо­лици поради недостатъчно хранене.

Риск от заболяване

Повишава се при частично или пълно премахва­не на стомаха или тънките черва; при тежки за­болявания на червата, с напредване на възраст­та, при алкохолици, при хора, които дълго вре­ме се хранят много еднообразно.

Възможни последици и усложнения

Лекуваната пернициозна анемия не причинява трайни увреждания. Нелекувана, тя може да доведе до увреждания на гръбначния мозък и с то­ва трайни неврологични отпадни явления.

Профилактика

С разнообразно хранене перницозната анемия може да бъде предотвратена само ако организмът има на разположение достатъчно „интринсинк фактор“ като транспортно сред­ство за витамин В12. Витамин В12 се съдържа в месото, рибата, млякото, жълтъка и сиренето. Растителните храни не съдържат витамин В12 с изключение на млечнокиселите зеленчуци ка­то например киселото зеле.

Необходимост от лекарска помощ

Веднага след като се усъмните, че страдате от недоимък на витамин В12 или фолиева киселина. Ако някой сред роднините ви вече има перници­озна анемия, би трябвало да съобщите за това на лекаря.

Самолечение

При недоимък на витамин В12 не е възможно. На един лек недоимък на фолиева киселина можете да се противопоставите с промяна в начина на хранене.

Лечение

Ако липсва транспортното средство, лекарят трябва да инжектира витамин В12. Поет през устата, витамин В12 би бил изхвърлен неизпол­зуван. В началото на лечението са нужни някол­ко инжекции седмично, а по-късно само по една месечно. Най-често това лечение трябва да про­дължи до края на живота.

Недоимъкът на фолиева киселина се лекува чрез промяна в начина на хранене и допълнителен прием на фолиева киселина, както и инжекции фолиева киселина.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *