ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Диета при анемия

Какво се случва при анемия – Представете си как тялото ви буквално се задъхва от липса на кислород като кола с повреден карбуратор.

anemia
Диета при анемия

Именно това се случва при анемия, независимо дали е настъпила вследствие на малък брой червени кръвни клетки, които пренасят кислорода до клетките, или поради нисък хемоглобин – протеина, който се свързва с кислорода. Нормалните ежедневни дейности могат да станат двойно по-тежки заради умората, съпътстваща анемията. Тя може да стане причина за често главоболие, студени крайниии и бледа кожа (да не забравяме, че кръвта придава руменина на бузите ни).

В повечето случаи анемията е следствие на дефицит на желязо, обикновено предизвикан от кръвозагуба (като кървящи язви и тежък менструален цикъл). Съществува и друг вид анемия, наречена витамин B12-дeфицитна (пернициозна) анемия, която се причинява от недостатъчен прием на витамин В12, който участва в образуването на червените кръвни клетки. Старите хора са особено предразположени към последния вид анемия, тъй като с възрастта способността на тялото да абсорбира витамин В12 намалява. За производството на червени кръвни клетки е необходима също и фолиева киселина – ако не приемате достатъчно от нея, може да развиете анемия. Алкохолиците, пушачите, страдащите от стомашни проблеми, вегетарианците, хората над 50 г. и бременните и кърмещите жени попадат в рискова група за развитие на анемия в резултат на недостиг на витамин В12 или фолиева киселина.

Ако имате анемия, трябва да се обърнете към личния си лекар, който ще ви изпише рецепта за лечението й, но със силна и разнообразна храна ще я преборите окончателно.

ВАШАТА ХРАНИТЕЛНА РЕЦЕПТА

Говеждо, риба, морски дарове и други храни, богати на витамин В12

Ако в храната ви липсва витамин В12, вие сте сериозно застрашени от витамин В12-дефицитна (пернициозна) анемия. Най-уязвими са вегетарианците, защото витамин В12 се съдържа основно в животинските храни. Ако имате признаци на витамин В12-дефицитна анемия, като задух, умора, ускорен сърдечен ритъм или изтръпване на крайниците, отидете на преглед.

Минимален прием: 2,4 мкг витамин В12 дневно, съдържащи се в 100 г говеждо.

Миди, червено месо, пилешко, морски дарове и други храни, богати на желязо

Тялото използва желязото за производство на хемоглобин. Червеното месо е класическият източник на хем-желязото, най-лесно усвояваната от човека форма. Друг вариант е черният дроб. Консервираните миди са отличен източник на желязо и на витамин В12.

Лещата, тофуто и стафидите съдържат друг вид желязо, което се усвоява по-трудно. За да извлечете повече от тези храни, съчетавайте ги с източници на хем-желязо и витамин С. Приемайте също овесени ядки и други зърнени закуски, обогатени с желязо.

Минимален прием: 18 мг за жени до 50 години; 8 мг за жени над 51 години и за мъжете. В около 100 г говеждо филе се съдържат 3,6 мг желязо, в шест стриди – 14 мг, а в една порция зърнена закуска – 22 мг.

Цитрусови плодове, чушки, броколи и други храни, богати на витамин С

Витамин С помага на тялото да усвои желязото и да се неутрализира действието на фитатите – вещества в богатите на влакнини храни, като пшеничните зародиши, ядките, ечемика и овеса, които се свързват с желязото. При консумирането на храни с високо съдържание на фитати заедно с витамин С абсорбцията на желязото значително се увеличава.

Минимален прием: Най-малко една чаша храни, богати на витамин С.

Леща, фасул и храни, богати на фолат

Фолатът, един от витамините от група В, помага на червените кръвни телца да се делят по-бързо и да се образуват повече клетки, преносители на кислород. Хората, които трудно усвояват фолата от храната, се нуждаят от прием на добавки с фолиева киселина.

Минимален прием: 400 мкг фолат дневно (1 чаша сготвена леща/порция обогатена зърнена закуска).

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Желязо

Приеманото чрез храната желязо понякога е недостатъчно. Жените с обилно кървене по време на менструация, както и всички, които страдат от тежки кръвозагуби, вероятно имат нужда от допълнителен прием. Вашият личен лекар трябва да ви направи съответните изследвания.

Доза: Само под лекарско наблюдение.

Витамин С

 

За да усвои организма ви желязото, трябва да приемате и витамин С.

Доза: От 250 до 500 мг два или три пъти на ден по време на хранене. Намалете дозата в случай на диария.

Витамин В12

Консултирайте се с личния си лекар за дозата.

Доза: Предписаната доза В12 да се приема с 400 мкг фолиева киселина под формата на таблетка, която се поставя под езика, два пъти дневно до пълно разтваряне.

Фолиева киселина

Тялото усвоява фолиевата киселина от хранителните добавки по-пълноценно, отколкото фолата в храната. Внимавайте да не превишите максималната препоръчителна дневна доза от 1000 мкг, защото рискувате да получите недостиг от витамин В12. Приемайте фолиева киселина заедно с витамин В12, защото високият прием на единия витамин може да прикрие дефицита на другия.

Доза: 400 мкг чрез храната и още 400 мкг като добавка.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА…

Чай

Танините в чая се свързват с желязото и пречат на усвояването му. Пийте черния и зеления чай отделно от храната.

Спанак, ядки, боровинки, пшенична каша, чай и храни, богати на оксалати

Това са съединения, които се свързват с желязото и калция и не позволяват абсорбирането им от организма. Не изключвайте напълно тези храни от менюто си, но ако имате анемия, по-добре ги избягвайте. Други храни с високо съдържание на оксалати са ревен, цвекло, тофу, мандарини и печени бобови храни.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *