ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Юрий Ковачев: През зимата зеленчуците трябва да минат през огън

Юрий Ковачев знае как да приготвя храната здравословно

Yuri Kovachev
Юрий Ковачев: През зимата зеленчуците трябва да минат през огън

Той е изучил древноиндийският начин за приготвяне на храна и от много години насам следва принципите на аюрведа.

Юрий Ковачев е бижутер по професия, но започва да се интересува от аюрведа не толкова от интерес, колкото за свое собствено благо.

Разбира се, България е различна от Индия и принципите на аюрведа не могат да се спазват напълно. Няма пречка обаче, за онзи който иска да се храни здравословно. Ще е още по-лесно, ако следваме съветите на Юрий Ковачев да приготвяме някои типично български храни, спазвайки принципите на аюрведа.

Специалистът по аюрведично приготвяне на храната не хапва ряпата сурова , защото силно подува корема. По-добре е да се приготви с подправки. Ето и неговата рецепта. Настъргва се ряпата на едро ренде и се задушава с малко вода и подправки, които действат добре на корема – кимион, кориандър, чесън, черен пипер и половин зелено люто чушле. По този начин ряпата е готова за десет минути.

Юрий Ковачев споделя в интервю за „Рецепти за здраве“, че през студените месеци е по-добре да хапваме зелето сготвено. Той предлага и още една рецепта за зеле, която може да приготвяте у дома.

В тенджера с малко мазнина се добавят семена от кимион. Към тях се слага джинджифил на ситно и половин чушка. Леко се запържват. Добавя се куркума и зелето, което трябва да е нарязано на ситно. След това се разбърква зелето постоянно, докато омекне. Добавям се половин чаша гореща вода, малко сол и след това на тих огън се задушава под похлупак за 8 мин.

Кой ориз е по-полезен през зимния сезон? Специалистът отговаря, че белият ориз има охлаждащо, а кафявият -загряващо. Би трябвало кафявият да е по-подходящ за зимата, но той е трудносмилаем и зимно време, нашият огън не е чак толкова силен. Затова е по-добре да готвим белия ориз. Той се комбинира с микс от зеленчуци, с кореноплодни, с ядки и със сушени плодове. Универсален е.

През зимата българинът обича да похапва туршии. Някои диетолози отричат тяхната консумация, заради прекалено соления им вкус. Какво мисли Юри Ковачев по този въпрос? Туршиите са полезни, но не бива да ги приемаме като храна, а като добавка. Те са кисели, солени, люти – това подобрява храносмилателния огън.

На пазара все още може да се намери карфиол. Според Юри Ковачев той също трябва да мине лека термична обработка, преди да се консумира, тъй като образува много газове.

Задушава се в малко вода с кимион, кориандър. Може да се овкуси с куркума и черен пипер. И накрая да се добави заквасена сметана, за да има загряващ ефект. Броколито е добре да се направи на пара или да се бланшира. И към него да се добави мазнина – например зехтин с лимонов сок.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *