Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Научете нещо много важно – как се мери пулс на пострадал

Както при възрастните, така и при децата пулс (сърдечните удари при всяка контракция на сърдечния мускул) може да бъде установен най-отчетливо на артериите, разположени най-повърхностно, а именно в две точки: на шията и на китката. При здрав възрастен човек в покой пул­сът се колебае между 60 и 80 удара в минута. Пулсът на малко дете е по-бърз, но с увеличаване на годините се забавя. При заболявания и нара­нявания честотата на пулса се променя.

Отчитане на пулса на сънната артерия (на шията)

Сънната артерия е мястото, където най-лесно може да бъде регистриран пулсът на пострадал, изпаднал в безсъзнание. Ако той е в съзнание, пулсът може да бъде измерен както в седнало, така и в легнало положение.

Проверявайте пулса само ако сте обучени за това.

КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ

Най-напред намерете сънната ар­терия. Поставете 2-3 пръста вър­ху ларинкса на ранения (хрущялната издатина в средата на шията) и ги плъзнете настрани в посока от вас към вдлъбнатината на срещуполож­ната страна. Пулсът на сънната ар­терия може да се долови между ла­ринкса и големия мускул на шията.

Отброявайте ударите в продължение на 60 секунди. При това обръщайте внимание на ритъма и равномерността. Ако пулсът е отчетлив, можете да броите само 15 секунди, а след това да умножите резултата по четири.

Ако пациентът е ранен или се касае за внезапно заболяване, пулсът трябва да се проверява на всеки 10 минути, като се внимава за промените в често­тата и равномерността му. Водете си записки за състоянието на пулса, както и за нещата, които са ви направили впечатление.

Отчитане на пулса на артерията на китката

Отчитане пулса на китката
Отчитане пулс на китката

Ако пациентът е в съзнание, в повечето случаи се проверява пулсът на артерията от вътрешната страна на китката. Тя може да се намери по-лесно, ако той се е отпуснал и е в седнало или легнало положение.

КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ

Погрижете се пациентът да сед­не удобно и да отпусне напълно ръ­ката си върху масата. Ако е легнал, не повдигайте ръката му.

Намерете пулса с три пръста върху китката откъм страната на палеца. Можете добре да го усети­те с възглавничките на пръстите си. Не проверявайте пулса с палец. Така по грешка ще отчетете соб­ствения си пулс.

Отброявайте ударите в продължение на 60 секунди. При това обръщайте внимание на ритъма и равномерността. Ако пулсът е отчетлив, можете да броите само 15 секунди, а след това да умножите резултата по четири.

Ако пациентът е ранен или се касае за внезапно заболяване, пулсът трябва да се проверява на всеки 10 минути, като се внимава за промени в честота­та и равномерността му. Водете си записки за промените на пулса, както и за нещата, които са ви направили впечатление.

Проверка на пулс на кърмачета

Отчитане пулс на бебе
Отчитане пулс на бебе

Въпреки че при бебе в безсъзнание пулсът също може да бъде проверен на сънната артерия, при деца на възраст под една година е по-лесно да се установи пулсът на артерията на мишницата. За тази цел често се на­лага да се свалят част от дрехите.

КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ

Погрижете се детето да е вън от опасност, да не се преохлади и да бъде държано добре и стабилно.

Поставете ръката си на мишни­цата на детето, като два или три от пръстите ви са от вътрешната й страна, а палецът е под ръката. С върха на пръстите си опипайте вдлъбнатината между мускулите. Пулсът трябва да може да се усети лесно на мястото, където артерия­та преминава върху костта.

Отчитайте ударите в продълже­ние на 60 секунди, като обръщате внимание на ритъма и равномер­ността. Ако пулсът е отчетлив, мо­жете да броите само 15 секунди и да умножите резултата по четири.

Ако малкият пациент е ранен или се касае за внезапно заболяване, пул­сът трябва да се проверява на все­ки 10 минути, като внимавате за промени в честотата и равномер­ността му. Водете си записки за промените на пулса, както и за не­щата, които са ви направили впе­чатление. При кърмачетата пулсът нормално е около 120 удара в мину­та, а при малки деца – около 100.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *