Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

АКСЕЛ / ACCEL

Съдържа амлодипин, микрокристална целулоза, калциев хидрогенфосфат, натриев нишестен глюколат /тип А, магнезиев стеарат

Предназначение

аксел
Аксел подобрява кръвоснабдяването на сърдечния мускул

АКСЕЛ е лекарствен препарат от типа блокери на калциевите канали. Препоръчва се за контрол на високо кръвно налягане, при болки в гърдите – свързани с изменения на сърдечните артерии, стенокардия, спазми. Медикаментът отпуска кръвоносните съдове и улеснява преминаването на кръвта през тях. Благодарение на АКСЕЛ кръвоснабдяването на сърдечния мускул се подобрява и епизодите със сърдечна болка стават по-малко.

Как се приема

Обичайната доза АКСЕЛ е 5 мг дневно; таблетката се приема цяла, с вода – без стриване и сдъвкване. При необходимост след двуседмичен прием дозата може да се увеличи.

Пациенти в старческа възраст, както и тези с чернодробни заболявания, трябва да получат указания за индивидуална редуцирана доза. Този медикамент се приема само по лекарска препоръка.

Възможни нежелани ефекти

В редки случаи приемът на АКСЕЛ причинява кожни дразнения, обриви и язви, отоци по лицето и крайниците, затруднено дишане. Проявата на такива симптоми е знак да спрете приема; потърсете лекарска помощ.

Най-често организмът реагира на терапията с АКСЕЛ с отоци на глезените, но също така са възможни симптоми като сънливост и главоболие, сърцебиене, гадене, обща слабост, стомашни болки. По-голяма част от тези симптоми се проявяват само в началото на лечението и са преходни.

По-рядко се съобщава за стенокардични пристъпи, треперене, пресъхване на устата, смущения в зрението и слуха, депресия. Има информация също и за понижаване на артериалното налягане, симптоми на простуда, обриви и сърбеж, болки в гърба, косопад.

По-рядко медикаментът предизвиква тревожност, обърканост, чести промени на настроението, отклонения в кръвната картина и функциите на черния дроб, възпаление на стомаха и панкреаса, тежки алергични реакции.

Кога НЕ БИВА да се употребява

АКСЕЛ не се прилага при алергия към един или повече от компонентите му.

Медикаментът е противопоказан за хора с много ниско кръвно налягане.

Не бива да се приема в състояние на шок, при сърдечна недостатъчност след остър инфаркт, нестабилна стенокардия, при стесняване на аортата.

Това лекарство не се използва за лечение на деца и юноши, тъй като липсват данни за възможните въздействия върху подрастващия организъм.

Не се препоръчва за кърмачки. При бременност може да се приема само по лекарско указание и под контрол.

Не шофирайте, ако се лекувате с АКСЕЛ – приемът на този медикамент може да предизвика обърканост, срив на кръвното налягане или други ефекти, които биха застрашили безопасността.

Пациенти със сърдечни увреждания, на диализа, с чернодробни проблеми или в напреднала възраст се нуждаят от лекарска консултация, преди да се реши дали могат да приемат това лекарство.

Взаимодействие с други медикаменти

Паралелният прием на АКСЕЛ с други медикаменти трябва да бъде обсъден с лекуващия, тъй като са възможни лекарствени взаимодействия с промяна в очакваните терапевтични или странични ефекти.

Особено внимание е необходимо при обсъждане на съвместяването с медикаменти срещу гъбични инфекции, лекарства срещу СПИН, билкови продукти с жълт кантарион, диуретици, медикаменти за понижаване на кръвното налягане.

Усреднена цена в аптеките – 2.50 лв за опаковка от 30 таблетки по 5 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *