Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Най-разпространените отровни гъби са пред вас!

Тези гъби могат да засегнат кожата или да доведат до отравяния, ако попаднат в организма.

Само малка част от местните или намиращите се на пазара видове гъби са действително опасни за живота. По-долу са описани най-важните от тях.

ЧЕРВЕНА МУХОМОРКА (Amanita muscaria)

Amanita muscaria
Amanita muscaria

Познатата червена мухоморка (червена гугличка с бели капки) е силно разпространена у нас. Тя расте от края на лятото до късно през есента. Гъбата дължи името си на обстоятелството, че от столетия е била използвана за унищожаване на мухите. Отровните вещества са разположени преди всичко в гугличката. На тях се дължи и халюциногенното въздействие на тези гъби. Червената мухоморка може да бъде опасна, защото последиците при консумация са непредсказуеми. Някои хора не забелязват нищо, други имат халюцинации или ги обзема еуфория; известни са обаче и случаи с летален изход.

СУХА ДИПЛЕНКА (Gyromitra esculenta)

Gyromitra esculenta
Gyromitra esculenta

Червено-кафява, нагъната като мозъчна кора гъба със сиво-бяло, нагънато по дължината и впоследствие кухо пънче. Расте през пролетта върху песъчлива почва, предимно между боровете и по сечищата. Не се среща много често. Тези гъби съдържат вещества, които не са много познати, но са довели до много смъртни случаи.

ЗЕЛЕНА МУХОМОРКА (Amanita phalloides)

Amanita phalloides
Amanita phalloides

Зелената грудкообразна гъба е най-отровната, която познаваме. В ламелите й се съдържат различни отровни вещества, но смъртоносният изход най-често се дължи именно на аматоксините. В повечето случаи те причи­няват необратимо увреждане на черния дроб и бъбреците. При откъсване на тези гъби със зеленикава, жълтеникава или пък бяла гугличка разпръсква противна сладникава миризма. Широко разпространена е през лятото и есента в широколистните гори. Възможно е объркване с ядливите печурки, бархетната гъба и ядливата червенушка.

ПАНТЕРКА (Amanita pantherina)

Amanita pantherina
Amanita pantherina

Не е разпространена навсякъде у нас; смъртоносно отровна зелена ламелна гъба с жълто-кафява гугличка, която подобно на червената гугличка на известната червена мухоморка има прилични на брадавички бели точки. Пантерката има слаб, приятен мирис и расте в широколистни и иглолистни гори. Сиптомите на отравяне са същите като при сродната й зелена мухоморка.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *