ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

4 начина да се откажем от алкохола и цигарите

Как да се откажем от алкохола и цигарите?

Ако сте зависи от алкохола и цигарите, можете да промените някои неща, за да се откажете от тези вредни навици. Ето как можете да си помогнете:

1. Направете анализ на положението

Най-­лесно ще ви бъде, ако отбелязвате в дневник колко пиете и пушите всеки ден. Това ще ви позволи да видите реалната картина. Този, който мисли, че пуши 3 цигари дневно, може с изненада да открие, че има дни, в които изпушва десет и повече. Записвайте си също за какво мислите, преди да си налеете чаша алкохол или да запалите цигара, какво сте почувствали в началото, по време и след консумацията.

2. Разберете кои са рисковите ситуации

Като водите дневник, по-лесно ще откроите ситуациите, които ви тласкат към пушене и пиене. Анализирайте ги и се помъчете да намерите други отговори на състоянието, в което изпадате. Записвайте къде се намирате, когато посягате към цигара или чаша ­ вкъщи, на работа, в почивката, сами или в компания, докато говорите по телефона и т.н.

алкохол отказ
Отказване на алкохола и цигарите

Заменете цигарата след хранене. С петминутна разходка, когато се приберете от работа, вземете душ вместо аперитив, направете обиколка на магазините, ако се чувствате в депресивно настроение. Всеки може сам да открие начина, който подхожда най-­много на личните му вкусове и предпочитания. Когато отивате на парти, решете предварително колко можете да изпиете, редувайте алкохолни с безалкохолни напитки, хапвайте… В случай, че ви е трудно да се придържате към предвиденото, по-­добре си тръгнете.

Осведомете се за опита на другите. Ако си мислите, че никога няма да можете да се справите с вашата зависимост, прочетете какво казват тези, които вече са го постигнали. Влезте във форумите в интернет. Отбелязвайте приликите и разликите с вашия случай, със сигурност ще намерите много сходни ситуации. Това помага, кара ви да се чувствате не така сами, попадате на истински полезни съвети.

4. Изчакайте 7 минути, преди да посегнете към цигарата или чашата

Неустоимото желание за цигара или напитка има своя пиков момент и той трае 7 минути. След това потребността спада и дори можете да забравите за нея. За да прескочите този критичен етап, изпийте бавно голяма чаша вода, отидете до пощенската кутия, поиграйте с кучето, наредете един пасианс или си подредете гардероба – всичко може да ви послужи да забравите, че ви се пуши или отпива глътка алкохол.

А тук можете да прочетете за първата научно обоснована формула за отказване от алкохола.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *