Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Изберете полезните въглехидрати при диабет – ето как!

Въглехидратите не са страшни въпреки репутацията си. Да, те повишават кръвната захар, но не е решение да ги спрете напълно поради редица причини. Тайната е в това да контролирате вида и количеството им. Спрете се на пълнозърнестите продукти не само заради влакнините, съдържащи се в тях, а и заради антиоксидантите, витамините и минералите.

Зърнена закуска с поне 5 г влакнини на порция. Влакнините са изключително полезни и освен всичко останало създават чувство за ситост, така че можете да устоите на изкушението да похапнете преди обяд благодарение на тази лека закуска. Влакнините от триците понижават вероятността от възникване на

овесени ядки
Купувайте овесени ядки вместо полуготови зърнени закуски

хронични възпаления при пациентки с диабет тип 2. Това е важно, тъй като според специалистите хроничните възпаления играят основна роля както при диабета, така и при развитието на сърдечносъдови заболявания.

Купувайте овесени ядки вместо полуготови зърнени закуски. Ако се колебаете между овесени ядки и готови мюсли, изберете ядките. Съдържат по- малко калории от зърнените закуски и за разлика от тях осигуряват разтворими влакнини, стабилизиращи нивата на кръвната захар. Доказано е, че консумацията на овесени ядки 5-6 пъти седмично намалява риска от диабет тип 2 с 39%. Също така понижават и холестерола. Кутиите с полуготова закуска съдържат добавена захар и натрий, който повишава кръвното налягане.

Изберете пълнозърнест хляб. Цветът на хляба няма да ви подскаже дали той наистина е от пълнозърнесто брашно – трябва да прочетете етикета със съставките много внимателно. Важно е думата „пълнозърнест“ да фигурира на първо място. Хляб, чиято основна съставка е „обогатено пшенично брашно“, е бил лишен от повечето си полезни хранителни вещества (всъщност около 11 витамина и минерала се губят по време на процеса). В такъв тип хляб се съдържат също така захар и мазнини.Спрете се на хрупкав, плътен хляб с ядки. Дори да изберете хляб от сто-процентово пълнозърнесто брашно, той може да не е толкова полезен, колкото би трябвало. Ако пшеницата е била смляна до степен, в която хлябът има консистенцията на бял, той ще бъде усвоен от организма почти толкова бързо, колкото белия и ще има подобни последствия за кръвната захар. Едрите зърна имат нужда от по-дълго храносмилане и повишават нивото на кръвната захар по-бавно.

Търсете хляб с допълнителни влакнини. Някои производители продават продукт с добавени влакнини и ниско съдържание на въглехидрати – две филии съдържат толкова въглехидрати, колкото има в една филия бял хляб. Консумацията на 25 г влакнини дневно понижава холестерола и контролира нивата на кръвната захар.

Ревизирайте запасите от консервирани боб и леща. Това са „сложни въглехидрати“, чрез които приемате много белтъчини без излишни калории или мазнини, което ги прави почти идеалните храни. Запасете се с различни видове боб, с нахут и с леща и ги използвайте за супи, салати, спагети. Добавянето на едва половин чаена чаша консервиран нахут към салатата осигурява 6 г влакнини и 6 г белтъчини.

Макарони от пълнозърнесто брашно. Може би си мислите, че няма нищо по-вредно за кръвната захар от спагетите, но благодарение на технологията, по която се правят, това не е така. Оказва се, че макаронените изделия не влияят съществено върху нивата на кръвната захар. Но ще си набавите около три пъти повече влакнини на хранене, ако изберете пълнозърнестите изделия. Не всички видове имат добър вкус – експериментирайте, за да откриете тези, които ви допадат.

Търсете обогатени макаронени изделия. Те съдържат допълнително белтъчини и дори повече влакнини. Някои се правят от култури като овес, черна пшеница, ечемик и ръж и понеже те са по-богати на разтворими влакнини, този вид паста влияе в по-малка степен на кръвната захар.

Използвайте кафяв вместо бял ориз. Белият ориз представлява преработени въглехидрати, които организмът бързо ще превърне в глюкоза и кръвната захар ще се повиши. Кафявият е пълнозърнеста култура – в 1 чаена чаша варен кафяв ориз има 4 г влакнини, а в същото количество бял – 1 г. Въпреки че кафявият ориз вдига кръвната захар повече от овесените ядки или ечемика, той все пак притежава всички свойства на пълнозърнестите храни.

Ако не искате кафяв ориз, изберете бланширан. Обработен е на пара преди излющването, при което зърната поемат повече хранителни вещества. Той повишава по-слабо кръвната захар в сравнение с кафявия, но не съдържа толкова полезни влакнини и елементи, колкото него.

Не пренебрегвайте ечемика. Една от най-подценяваните зърнени култури, ечемикът, може да се използва вместо ориз или фиде в супи, яхнии и бобови салати. Благодарение на впечатляващото количество разтворими влакнини в състава му, което забавя усвояването на храната, а оттам и повишаването на кръвната захар, ечемикът е много по-полезен от ориза. Допълнително негово качество е, че понижава холестерола.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *