Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Искате ли да научите повече за лечебните свойства на дюлята? Това четиво е за вас!

При древните гърци дюлята е била символ на любовта и плодородието

Поетите от Изтока сравнявали красотата на жените с нежната красота на плодовете на дюлята.

Дюля
Дюля

Полезните свойства

По състав на активните вещества дюлята заема едно от първите места сред пресните плодове. В нея се съдържат много пектинови съединения, фруктоза, глюкоза, соли на калия, желязо, калций, фосфор и мед.

Плодовете на дюлята се използвали за лечебно средство още в древни времена. Народните лечители в много страни са варили плодовете и отвара от тях, за да ги използват при стомашно-чревни заболявания. Така се подобрява ефективността на храносмилателния тракт. Установено е, че дюлята има благоприятен ефект за сърдечната дейност, при лечение на жълтеница и диария.

Отвара от дюля

10 г изсушени парчета от дюля плодове се заливат със 100 мл вряща вода. Вземайте по 1 супена лъжица преди хранене при липса на апетит.

Варени плодове от дюля се правят на пюре и се консумират за заздравяване на черния дроб и като средство против повръщане.

Пресните плодове и сокът от дюля се вземат при анемия, заболявания на стомашно-чревния тракт, съпроводени с диария и кървене, а също и като диуретик при заболявания на сърдечно-съдовата система.

Плодовете на дюля имат стягащо, диуретично, хемостатично и антисептично действие. Освен това прекратяват повръщането. А семената на дюлите  имат защитни, успокояващи, противовъзпалителни и антисептични свойства. Ето защо в клиничната практика се използва бульон от семената на дюля при хемоптиза, маточно кървене и диария. Отварата от семената на дюлите облекчава кашлицата.

Компот от дюли при желязодефицитна анемия

Нарежете дюлите на малки парченца и ги сложете да се варят до омекване. Яжте по две чаши на ден.

Пресни плодове на дюля също може да консумирате във вид на сок. Ако нямате сокоизстисквачка, настържете на ренде плодовете и прецедете през двоен тензух, като стискате силно.

При маточни кръвотечения пийте три пъти на ден компот от пресни или сушени дюли.

спонди гард
СПОНДИ ГАРД помага при шипове

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *