Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Откритие: тютюнопушенето намалява нивото на интелигентност

По-страшно от оглупяването е, че от тютюнопушенето се умира

тютюн Ново проучване на изследователите от Университета на Единбург е открило, че пушенето ускорява процеса на стареене на мозъка. Пушачите трудно вземат решения, изготвят план за решаване на проблемите или реагират адекватно на стреса. Но има и добри новини. Изследването на специалистите от Единбургския университет е стигнало до извода, че ако човек престане да пуши /включително и електронни цигари/ то процесът на възстановяване е обратим. Възстановяването е бавно, но много полезно не само за организма, но и за работата на мозъка.

Експертите са открили, че при пушачите има изтъняване на мозъчната кора, което се случва по-бързо, отколкото при хората, които не пушат. Мозъчната кора е свързана с много функции, включително контрол на вниманието, паметта и речта. Скоростта на стареене на мозъка при доброволците, които са участвали в изследването, е два пъти по-висока, отколкото при онези, които не са имали вредния навик да пушат цигари, или са ги отказали и не са пушили в продължение на най-малко пет години.

Проучването също така констатира, че след отказването на лошия навик дебелината на мозъчната кора може да бъде възстановена. Участниците в изследването, които са се били отказали от пушенето за по-голям период, имали по-дебела мозъчна кора, за разлика от онези, които са се отървали от тютюневата зависимост сравнително скоро. Това означава, че пушачите все пак имат шанс да подобрят здравето си.

Излишно е да повтаряме отново какви са вредите от тютюнопушенето и какви ще са ползите, ако откажете цигарите. Експертите са единодушни, че пушенето е единствената реална епидемията на ХХI век. Тo e отнело живота на 100 милиона души. A през 2100 година се очаква броят на смъртните случаи да нарасне десетократно, отбелязва The New Daily.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *