ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ето защо трябва да включите пащърнака в менюто си!

Роднина на морковите, но без техния оранжев цвят (и бета-каротин), пащърнакът изглежда като бяло копие на своя братовчед, само че с по-едра основа. Той обаче има свой характерен вкус и е с високо съдържание на влакнини и хранителни вещества.

Една чаша сварен пащърнак съдържа:
– Под 126 калории
– Една трета от дневната нужда от витамин С за здраво сърце
– фолат за образуване на червени кръвни клетки
– магнезий за растежа на костите и метаболизма

пащърнак
Пащърнакът е с високо съдържание на влакнини

На пазара

Сезон

Пащърнакът е в най-голямо изобилие от есента до ранната пролет, но много магазини го предлагат целогодишно. Производителите понякога го съхраняват на хладно за няколко седмици, преди да го разпратят по магазините, за да дадат възможност на нишестето му да се превърне в захар, което ще го направи много по-сладък.

Ето защо много фермери и любители градинари в страните със северен климат оставят пащърнака да презимува в земята, осигурявайки му така естествено студено съхранение.

Какво да търсите?

Подбирайте твърди, средноголеми корени, които са еднакво оформени и без дефекти или меки участъци. Пащърнак, по-дълъг от 20 см, може да е с вдървена сърцевина.

В кухнята

Съхранение

Отделете зелените части и поставете пащърнака в перфориран найлонов плик в чекмеджето за зеленчуци в хладилника до 4 седмици.

Подготовка

За повечето рецепти отрежете краищата на зеленчука и го обелете с белачка. Ако възнамерявате да го направите на пюре обаче, първо можете да го сварите и след това да го обелите с ръце.

Приготвяне

Пащърнакът е най-добър, когато не е преварен, а е само омекнал. Задушаването на пара, както и приготвянето му в микровълнова печка са добри методи. Може да го задушите в бульон и да го овкусите със зелени подправки или да го опечете подобно на сладките картофи с плодов сок, подправки като канела и джинджифил, и кафява захар. Ако желаете, пригответе пюре с пасатор или в кухненски робот и го сервирайте с масло, сол и пипер. Друг вариант е да комбинирате пюрето от пащърнак с пюре от зимна тиква или сладки картофи. Този зеленчук обогатява вкуса и хранителния състав на супите и яхниите; само внимавайте да не го прибавите твърде рано, защото бързо ще стане на каша.

История

До XIX век пащърнакът бил основен продукт в кухнята и главен източник на нишесте на европейските и северноамериканските трапези. През XIX век той постепенно бил изместен от картофите и от двете страни на Атлантика.

Свежи идеи:
– Настържете суров млад пащърнак в салата или в колсло (зелева салата).
– От пащърнака на пюре могат да се приготвят вкусни палачинки заедно с настъргани моркови, два нарязани стръка зелен лук, едно яйце, 1 супена лъжица брашно и малко сол. Изпържете палачинките на партиди в тефлонов тиган с малко олио. Сервирайте ги топли с ябълков сок или кисела сметана.
– Заменете картофите в любимата ви картофена салата с парчета сварен пащърнак и моркови за свежо разнообразие.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *