ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Изпитвате ли болки, които ви пречат да спите?

Научете как да облекчите състоянието си, за да спите по-добре!

Нощите ви могат да бъда много по-спокойни с помощта на няколко практични съвета.

bolka i spane
Болка и сън

Сънна апнея

Избягвайте да спите на гръб, защото това положение на тялото благоприятства апнеята. За да не го правите неволно, закрепете топка за тенис на гърба на пижамата си – това ще ви събужда всеки път, когато се обърнете по гръб. Използвайте матрак, който може да бъде повдиган в горната част, така че тялото да заема полуседнала позиция – в нея се избягва запушването на носа. Ако страдате от венозна недостатъчност, носете през деня медицински компресиращи чорапи  – установено е, че по този начин можете да бъде облекчена сънната апнея.

Болки в тила

По-отморяващо за тялото е да се спи без възглавница. Когато обаче имате болки в тила, поддържането на главата е от голямо значение. Всеки сам трябва да прецени какъв тип възглавница най-добре облекчава тила му – мека, пухена, твърда, анатомична…

Болки в гърба

Идеалното положение на тялото при болка в гърба е настрани със свити колене. Матракът не бива да е нито много мек, нито прекалено твърд. Спането по корем или по гръб е по-правилно от медицинска гледна точка, но създава риск от неспокоен сън.

Гастроезофагиален рефлукс

Повдигнете горната част на матрака или използвайте две възглавници. Така се избягва насочването на киселините от стомаха към хранопровода. Освен това спането на лявата страна намалява киселините.

Болки в рамото

Логично е – трябва да избягвате да лежите на страната, в която чувствате болката. Спането по гръб също не е идеалното решение, защото раменете могат да се извият напред или да бъдат прекалено вцепенени. Най-добре е да спите на страната на другото рамо.

Болки в стомаха

За да се успокоят червата, най-добре е да спите настрани със свити колене. В тази позиция мускулите се отпускат, а това е фактор за намаляване на болезнените усещания.

Фибромиалгия

В случая положението на тялото не е от голямо значение. Най-добрият съвет за вас е да практикувате редовна физическа активност с неголямо натоварване, например бързо ходене пеша, колоездене, плуване. Изследванията показват, че това е пътят към подобряване на състоянието при фибромиалгия. Вторичен ефект е по-спокойният сън.

Навяхване

За да спите добре, трябва да обездвижите болезнената става. Ако става дума за глезена, ви е нужна ластична наглезенка с вградени пластични шини, каквато можете да намерите в санитарните магазини. Подобни продукти има и за коляното. Можете също да бинтовате болезнената става, но трябва да знаете как да го правите и да сменяте редовно бинта.

Ишиас

Болката при ишиас може да бъде облекчена, ако спите настрани със свити колене или пък по корем, като свиете единия крак в коляното. Така се отпускат коремните мускули, които иначе биха могли да натискат ишиасния нерв и да предизвикват болка.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *