Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Болка в гърдите – мит или истина?

Персистираща или рецидивираща болка в гърдите нарушава спокойствието на почти всяка жена, на различни възраст, по различно време

болка в гърдите Честота на мастопатия в България, според различни автори, е в диапазон от 9 до 40% от жените в репродуктивна възраст, а в присъствието на гинекологични заболявания тази честота се увеличава до 62%. Въпреки това, много жени пренебрегват този симптом.

Причините за болка в гърдите са обвити в много митове и погрешни схващания, и повечето жени често не знаят, че чувството на дискомфорт в гърдите може да се отрази не само на настроението и здравето като цяло, но също така да се отрази и на качеството на живот.

Мит №1. Болката в гърдитенормално е и не се нуждае от лечение. Това е една фалшива и опасна заблуда. Всяка болка е сигнал на тялото за неизправност в системата по един или друг начин. Болката в гърдите най-често е причинена от хормонален дисбаланс.

Нарушението на хормоналните нива е придружено от подуване на жлезистата тъкан, което причинява дискомфорт, стрес на гърдите, чувство за увеличаване на размера на гърдите. Промените в състоянието на жлезите и съединителната тъкан на този орган може впоследствие да доведе до развитие на мастит и други заболявания.

Мит №2. Болките в гърдите по време на пубертета или преди цикъл не изискват лечение. Липсата на действия за отстраняване на причините за болката може да бъде причина за мастит. През последните години е доказано, че продължителността на болката или наличието на мастит е рисков фактор за развитие на рак на гърдата. В този случай, една от най-честите причини за болката в гърдите отново е хормонална. Ето защо не е изненадващо, че по време на най-интензивните хормонални бури, като месечния цикъл, жената се сблъсква с дисбаланс в тялото, който се изразява с болки в гърдите. Характерът и интензивността на болката може да бъде много разнообразна: тежест, изтръпване, парене, изгаряне, налягане, остра болка, дискомфорт. Тези процеси могат да бъдат придружени от треска.

Основната опасност е, че болката може да бъде дълга, но не много интензивна: жената в крайна сметка ще свикне с нея и няма да й отдаде дължимото значение. И като резултат, или няма да отиде на лекар, или ще отиде по- скоро, отколкото е предполагала. Въпреки това, ако болката е симптом на болестта, късното насочване към лекар винаги води до затруднение в лечението.

Мит №3. Болката в гърдите винаги е признак на сериозни заболявания, включително и рак на гърдата. Болка в гърдите – това не винаги е знак за сериозен рак. Все пак, това е силен сигнал, че е необходимо да се консултирате с лекар и да разберете причината. Причината може да бъде не само фиброкистозна болест на гърдата, което се случва при една от всеки три жени в нашата страна, но също така изразен предменструален синдром, неправилно използване на бельо, както и естествените хормонални промени, свързани с пубертета, бременност, началото на менопаузата. Играят значителна роля и хроничните гинекологични заболявания, нарушен сексуален живот, липсваща функция на щитовидната жлеза

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *