ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да се хранете, за да не получите диабет – 10 златни правила

1.     Хранете се 3 пъти днев­но в определени часове.

Спазването на часовете за хранене е много важно за ста­билизиране на гликемията, още повече, ако се приемат лекарства, които могат да до­ведат до хипогликемия или повишен инсулин.

2.      Сутрин задължително закусвайте.

Закуската трябва да осигурява 25% от необходимите калории за деня и да съдържа зърнен продукт (овесени ядки, пълнозърнест хляб), напитка и млечен продукт. Препоръчва се хлябът да се консумира с малко масло, защото мазни­ните възпрепятстват бързо­то повишаване на нивото на захарта в кръвта.

3.      Намалете приема на наситени мазнини, за да отслабнете.

80% от ди­абетиците са със свръхтегло. Отслабването с няколко кило­грама може да доведе до въз­становяване на гликемичния баланс, а и да намали риска от сърдечносъдови заболява­ния, тъй като наситените маз­нини влошават състоянието на артериите и сърцето. Не е необходима строга диета, а трайна промяна на храни­телните навици.

Яжте масло само на закус­ка, не надхвърляйте 30 г сире­не и порция кисело мляко на хранене. Ограничете консу­мацията на сметана, колбаси, мазни меса. За предпочита­не са пилешкото и пуешкото месо, рибата.

4.      Съставете си разноо­бразно меню.

То трябва да съдържа 10-15% протеини, 35-40% липиди, 50-55% глюциди (от тях 2/3 комплексни захари и 1/3 бързи захари).

Включете зеленчуци като праз и зелен фасул, защото те са богати на фибри и забавят абсорбцията на захарите. Те са идеална гарнитура към пор­ция леко месо или риба.

5.      Не забравяйте нишесте­ните храни.

Те поддържат гликемията на стабилно ниво и засищат добре. За предпочита­не е пълнозърнестото брашно, но ако не е сертифицирано като биологически чие то, то най-вероятно има високо съдържание на пестициди. Затова е добре да се разноо­бразяват продукти­те – ориз (басмати), пълнозърнести или бели спагети, различ­ни видове хляб и др.

6.      Консумирайте захар в края на храненията, а не извън тях.

Тортите, кремове­те и сладоледите са разрешени веднъж седмично. За плодове­те няма ограничения и могат да се консумират всеки ден.

7.      Четете внимателно етикетите.

Когато на плодовите сокове пише „без добавена захар“, това не оз­начава, че те са бедни на за­хар – някои от тях могат да се сравняват по калоричност с газираните напитки. По-до­бре хапнете плод.

8.      Не променяйте всичко наведнъж.

Новите храни­телни навици не могат да се ут­върдят веднага и не бива да ви тежат като диктатура. Ако не можете да свикнете да закус­вате сутрин, не се измъчвайте. Започнете с лека промяна -сутрин пийте чаша мляко или хапвайте плод. След няколко месеца опитайте да включите още един продукт – филийка хляб с масло например.

9.      Ограничете консумаци­ята на готови храни.

Те съдържат много глюциди и наситени мазнини.

10.  Хранете се не пове­че от 3 пъти дневно.

Междинните хранения имат положителен ефект върху отслабването, но са неподхо­дящи за диабетиците, защото поддържат постоянно високо ниво на захар в кръвта.

 

Примерно дневно меню

Закуска

  • кафе с полумаслено мляко
  • пълнозърнест хляб с малко масло
  • 1 ч.л. конфитюр или поло­вин плод

Обяд

  • салата от краставица с кисело мляко
  • печено пиле
  • задушени картофи
  • малка ябълка

Вечеря

  • зеленчукова супа
  • запечен сандвич с пърнозърнест хляб, шунка и кашкавал

 

Трябва да познавате добре признаците на хипогликемията

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *