Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как лененото семе може да помогне за контрола на заболяванията?

С увеличаване на акцента върху здравословното хранене и живот започна много да се говори за включване на лененото семе в диетите ни.

Тези малки, кафяви, плоски семена са пълни с хранителни вещества и могат да помогнат за изкореняването на редица заболявания, които са във възход в наши дни.

Най-здравословните ползи от лененото семе се дължат на факта, че то съдържа омега-3 мастни киселини, известни също като „добри мазнини“, също така лигнани, богати са и на антиоксиданти, естроген и фибри. Ето как лененото семе може да помогне при някои заболявания:

Диабет

Лигнаните от лененото семе са известни с това, че подобряват нивата на кръвната захар при диабет тип 2. При всекидневен прием на ленено семе можете да поддържате нормално ниво на кръвната захар в рамките на продължителен период от време.

Болести на сърцето

Антиоксидантите в лененото семе помагат на сърцето поради техните противовъзпалителни свойства, понижаващи кръвното налягане ефекти и са известни с нормализиране на сърдечния ритъм. Лененото семе също намалява образуването на плаки в артериите и от там намалява втвърдяването им. То поддържа нивата на LDL или „лошия холестерол“ и може да победи състояния като затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания.

Рак

Високото съдържание на антиоксиданти и омега-3 мастни киселини осигуряват защита срещу рак на гърдата, рак на простатата и рак на дебелото черво. Съдържанието на лигнани в семето предпазва от тумори, които са чувствителни към хормони, например – тумори на гърдата, чувствителни към естроген.

Възпаление

Омега-3 мастните киселини и лигнаните заедно са компонент, известен като ALA (алфа-линоленова киселина) и имат драматичен ефект върху възпалението в тялото. Те работят чрез блокиране на освобождаването на възпалителни агенти и са особено полезно при пациенти, които страдат от заболявания, такива като артрит и болест на Паркинсон.

Горещи вълни

Горещите вълни са проблем, който обикновено се свързва с жените в менопаузата. Тяхната поява може да бъде намалена с включването на ленено семе в ежедневното ви хранене. Според проучване, жените, които следват този режим показват спад в честотата и интензивността на горещите вълни с 57%. Смята се, че антиоксидантните свойства на лененото семе помагат да се нормализира хормоналния дисбаланс, което води до спад в честотата на горещите вълни.

Полиненаситените мастни киселини на лененото масло поддържат гъвкавостта и здравината на клетъчните мембрани, подкрепят всички процеси в сърдечно-съдовата система и ограничават процесите на стареене, развитието на исхемична болест на сърцето и атеросклероза.

 

 

Яйцата са източник на омега-3

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *