Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ГЕРБ или хиатална херния?

Може да си мислите, че боледувате от ГЕРБ (гастро-езофагеална рефлуксна болест), а всъщност да имате хиатална херния. Прочетете това, за да разберете за какво става въпрос.

Хиатална херния имаме, когато части от коремни органи навлизат през хиаталния отвор на диафрагмата. През този отвор нормално преминава хранопровода, но има случаи, когато той се разширява и в гръдната клетка може да навлезе стомах, дебело черво или друг коремен орган.

Хиаталната херния е известна доста отдавна, но повечето лекари не са обръщали внимание, тъй като са свързвали симптомите с ГЕРБ и усложненията от нея. Освен това, повечето хора, които имат това заболяване имат и наднормено тегло. Тя не предизвиква особена симптоматика и се открива случайно. Много рядко могат да се развият усложнения, които да застрашат живота.

По-смелите пациенти се подлагат на лапароскопска операция (безкръвен метод – лапароскопия). Този метод комбинира предимствата на по-лесния достъп с по-добрата визуализация на хиаталния отвор и долния медиастинум. Само трябва да отбележим, че тази процедура не се заплаща от Здравната каса.

Можете да се лекувате и без операция, като промените начина си на живот, за да намалите симптомите на ГЕРБ.

–      Спрете да пушите, намалете приема на кофеин, яжте лека храна;

–      Ако симптомите са по-силни, когато спите, издигнете главата си на по-високо, за да предотвратите стомашните киселини;

–      Искайте от гастроентеролога да ви предпише подходящо лекарство, което да вземате преди храна, например киселино подтискащо средство с омепразол;

–      Никакъв алкохол на гладно – малко концентрат се позволява или вино (никаква бира), но преди това нещо хапнете;

–      Яжте често и на малки порции и не лягайте веднага след като се нахраните.

 

Разделното хранене – най-безвредната диета

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *