Кафето ни прави зависими – почти като наркотик!

Ако не можете без кафето си сутрин; ако чашката ароматна напитка единствена е в състояние да ви събуди и “стегне” за дългия ден, може би е време…да се откажете от нея!

coffeЗвучи абсурдно – но препоръката има своите основания, отбелязват от medikforum.ru. Помислете само: събуждате се и сте като разглобени, но няколко глътки кафе ви отварят очите и ви зареждат с енергия. Това не ви ли прилича на усещането след приема на поредната “доза”?
Учени от университета в Бристъл смятат, че любителите на кафето постепенно стават зависими от него. Ако такива хора бъдат лишени от напитката си, самочувствието и работоспособността им силно ще се влошат. Наркоманите не могат да живеят без своята доза – пристрастените към кафето също имат нужда от нещо подобно, за да “включат” на активен режим.
Групата от Бристъл се занимава от 20 години с темата, ръководена от местния професор Роджърс. Самият той, както и хората от екипа му, са се отказали от кафето. Никаква полза няма от кафето, коментира професорът, и подчертава, че напитката едновременно пристрастява и дисбалансира артериалното налягане.
Установено е, че кафето блокира мозъчното действие на веществото аденозин, забавящо реакциите в организма. В резултат на това организмът през цялото време се опитва да работи на висока скорост, без спирачки. Няколко часа по-късно тази енергия се изчерпва и тялото неистово търси нова доза кофеин. Дяволски кръг!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *