Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да лекуваме напуканите устни от вътре навън?

Пийте по 8 чаши вода на ден – и дори повече, ако можете. Това няма да заздрави напуканите ви устни, но поне ще предот­врати влошаване на състоянието.

 

Силата на профилактиката

  • Купете си балсам за устни със слънцезащитен фактор 15 (или по-висок) и го нанасяйте винаги, когато ви предстои да излезете на слънце. (Внимание: При поява на сърбеж или зачер­вяване незабавно прекратете употребата на препарата. Някои хора са алергични към слънцезащитните съставки в балсамите за устни.)
  • Тъмните кремообразни червила защитават устните от слън­цето и запазват влагата в тях.
  • Ако ползвате отоплителни уреди, нощем включвайте в спал­нята овлажнител за въздух.
  • Недостигът на витамини от групата В също е предпоставка за напукани устни. Консумирайте повече месо, риба, пълнозърнести продукти, ядки и зеленолистни зеленчуци.
  • Старайте се по-рядко да облизвате устните си – слюнката осигурява временна влага, но бързо се изпарява и ги оставя още по-сухи. Освен това в състава й влизат ензими, които допълни­телно изсушават тъканите.
  • Не използвайте антисептични мехлеми с фенол или камфор. Тези вещества се отличават с изразен изсушаващ ефект.
  • Ароматизираните балсами за устни не са подходящи за деца – те се изкушават да ги оближат, което задълбочава проблема.

 

Орална кандидоза

Ако ъглите на устните ви са напукани и имате бели участъци по устната лигави­ца, вероятно страдате от орална канди­доза – инфекция, причинена от дрожде-подобната гъбичка Candida albicans. Ку­пете си Дактарин – орален гел с миконазол (продава се без рецепта). Използвай­те го според указанията, отбелязани на опаковката. Ако носите зъбни протези, почиствайте ги старателно. Възможно е гъбичката да се е поселила в тях и впос­ледствие да се е разпространила към устната лигавица. Бебетата и децата до 2-годишна възраст често страдат от орална кандидоза. За да се справите с гъбичката, редовно стерилизирайте би­бероните на детето си.

 

Да потърсим ли лекарска помощ?

Ако не постигнете подоб­рение до 2-3 седмици, трябва да се обърнете към лекар. Честото и упорито напукване на устните може да е сигнал за гъбична ин­фекция (орална кандидо­за). Причина за състояние­то може да бъде и алергич­на реакция към определе­ни съставки в използваните от вас козметични продук­ти (червило, балсам за уст­ни) или дори в пастата ви за зъби. В редки случаи напу­каните устни са признак на предраково състояние.

 

 

ЦЕЛУНИ МЕ – Големият пътеводител за устните

 

 

Още съвети за здрави, плътни и меки устни:

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *