Видеоигрите помагат при множествена склероза

Американски учени доказаха, че видеоигрите, при които се изпълняват движения на фона на музика, подобряват координацията на пациенти с множествена склероза.

kinekt_xbox_gameplay1Множествената склероза е автоимунно заболяване, при което е поразена миелиновата обвивка на нервните влакна в главния и гръбначния мозък. За първи път учените били заинтригувани от танцувалните видеоигри, когато изследвали пациенти с болестта на Хантингтън – генетично заболяване, характеризиращо се с психически и двигателни нарушения. Установено било, че играта усилва мотивацията и подобрява психическото и физическото състояние на пациентите.

В началото на 2012-а в колежа на щата Охайо започнало аналогично изследване, но с пациенти с множествена склероза. Участниците се занимавали с видеоигрите три пъти седмично в продължение на осем седмици, разказва www.zdorovieinfo.ru. Задачата на участниците била да следят движещи се стрелки на екрана и да извършват съотносими с тях движения. В края на изследването било констатирано, че всички пациенти са подобрили координацията на движенията си и психическите функции.

В момента проектът продължава с изучаване на случаи, при които видеоиграта изисква едновременен отговор на две паралелни действия. Авторите на изследването смятат, че пълната забрана на видеоигрите е ненужен акт, след като те са в състояние да подпомагат развитието на мисленето. Разбира се – това се отнася и за напълно здравите пациенти. Все пак всичко трябва да бъде с мярка – денонощното висене пред компютъра с любимите видеоигри едва ли може да се нарече полезно и за най-здравия потребител.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *