Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Слепотата ще се лекува с нанотехнология

През следващите години развитието на нанотехнологиите ще доведе до видимото им участие в живота ни.

nanotechНанотехнологията е област от приложните науки и висша технология, която се основава на идеята, че човекът може да контролира и да се намесва във веществата на микроскопично ниво, при размери по-малки от 1 микрометър, както и на това ниво да създава структури, съизмерими с размера на молекулите.

Технически, нанотехнологията може да бъде точна на ниво атом, т.е. в произвежданите продукти всеки атом да е в желаната позиция, като по този начин се създават структури в съответствие със законите на физиката, при това с ниски производствени разходи. През следващите години развитието на нанотехнологиите ще доведе до видимото им участие в живота ни. Тази прогноза се основава върху 4 специфични особености:

ПЪРВО, естествените лимити на материалите и технологиите стават очевидни и налагат необходимостта от намиране на нови. В противен случай ще доминира застоят – което, разбира се, е нежелателно.

ВТОРО, нанотехнологията обещава разрешаването на проблеми, които днес изглеждат непреодолими, особено в областта на медицината, като например удължаването на средната продължителност на живот. Този факт активира научния свят, работещ по подобни разработки.

ТРЕТО, развитието на нанотехнологиите е съществено необходимо за прогреса на световната икономика. Счита се, че на страните и компаниите, които могат да ги осигурят, ще се предоставят огромни икономически възможности.

ЧЕТВЪРТО, всички развити страни финансират щедро развитието на нанотехнологиите и ги представят като свой стратегически приоритет. Като доказателство можем да посочим, че до този момент САЩ, Япония и Европейският съюз са инвестирали десетки милиарди долари в развитието на нанотехнологиите.

Бъдещото влияние на нанотехнологиите няма да се ограничи единствено в областта на микроелектрониката, а ще обхване различни аспекти на човешкия живот. В областта на здравеопазването – нанотехнологията дава надежда за лечение на неизлечимите в момента заболявания и за опростяване на медицинската методика. Невидимите за човешкото око нано-роботи ще постъпват в организма с помощта на таблетки и ще могат да правят подробно диагностициране на състоянието на пациента. След което други нано-роботи ще започнат лечението. За изготвянето на пълна кръвна картина ще е достатъчна само кръвна проба от върха на пръста. Нанотехнологията ще лекува дори ослепяването.

 

Искате ли да станете биоградинар?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *