Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лекарските съвети за тези, които се грижат за болен от Алцхаймер

 Алцхаймер

Пораженията от болестта на Алцхаймер настъпват много бавно и повечето болни могат да останат вкъщи със семейството си. Възползвайте се от следните съвети, дадени от опитни болногледачи:

 

  • Приемете света на болния от Алцхаймер.

Той се чувства притес­нен и деморализиран от състоянието си и нищо чудно да се отдръпне от вас, ако непрекъснато поправяте грешките му или му натяквате за сла­бостите. Повдигнете самочувствието на болния, като заживеете в неговия свят. Съвсем обикновени действия като прегръщането на играчка или участието в детска игра често доста­вят радост на болния от Алцхаймер.

Ако установите, че промените в лич­ността не са съзнателни, а резултат от увреждането на мозъка, най-добре е да намерите творчески начин да се справите с положението.

  • Разхождайте се заедно с болния.

Скитането е чест признак на болестта и вероятно означава опит за бягство от средата, която се струва чужда на бол­ния. В много от домовете за специали­зирани грижи са изградени затворени кръгообразни алеи, където пациентите могат да се разхождат на воля. Ако болният е в дома си, измислете начин за спортуване или го придружавайте на разходките му в квартала.

  • Осигурете спокойна атмосфера.

Музикалната терапия, ароматерапията и масажът имат положително влияние върху поведението на бол­ните от Алцхаймер, особено за по- пълноценния и спокоен сън. Връщайте се назад в спомените си. Краткотрайната паметна болни­те от Алцхаймер може сериозно да бъде засегната, но за сметка на това дълготрайната им памет остава не­покътната за много по-дълго време и може да се превърне в източник на спокойствие за пациента и човека, полагащ грижи за него. Прекарвайте повече време заедно в разглеждане на стари албуми със снимки, в гледа­не на семейни филми или албуми с изрезки от вестници. Тези дейности ще окажат благотворно въздействие върху болния, ще му подействат успо­кояващо, че животът му не е преми­нал безсмислено.

  • Бъдете добър слушател.

Много често болните от Алцхаймер се за­трудняват да се изразяват точно и ясно и другите не ги разбират. Под­държайте зрителен контакт, за да им покажете, че ги слушате внимател­но. Стремете се да не прекъсвате съ­беседника си, да не довършвате из­реченията му, да не му противоречи­те или да го критикувате. Говорете спокойно,бавно и ясно.

 

ФАКТ!

Въпреки че еднояйчните близнаци носят едни и същи гени, в полови­ната случаи единият близнак се разболява от Алцхаймер, а другият –  не.

 

Как да си помогнем при загуба на паметта?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *