ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Терапия чрез смях

Искрен смях в продължение на 5 минути премахва състоянието на депресия

В света има стотици специалисти, които се занимават сериозно с изучаване на влиянието на смеха. Той може да се сравни с аеробната гимнастика, тъй като задейства 80 групи мускули: движат се раменете, гръдният кош, вибрира диафрагмата, шийните мускули и тези на гърба се отпускат, а лицевите се разтягат. Сърцебиенето се учестява, както при физическите натоварвания и се понижава нивото на холестерин. Дишането се оптимизира, подобрява се кръвоснабдяването на органите и тъканите. Смехът стимулира дейността на имунната и на нервната сиснтема, намалява стреса и нормализира работата на храносмилателната система.

Швейцарски учени пък доказали, че искрен смях в продължение на 5 минути премахва състоянието на депресия и оказва благотворно въздействие върху дейността на сърцето и белите дробове. Специалистите изчислили, че една минута смях е равна на 30 минути физическо натоварване. Това означава, че ако се разсмеете 50 пъти на ден, все едно сте тичали около 40 минути.

Учените от Калифорнийския университет доказали, че смехът е вид положителен стрес за организма, пряко свързан с имунитета. Когато се смеем, телимфоцитите в кръвта стават активни, подвижни и произвеждат много повече антитела, които да се противопоставят на вредните бактерии и вируси.

В България също се провеждат курсове по смехотерапия и макар този тип алтернативно лечение у нас все още да не се слави с особена популярност, той все пак набира все повече и повече привърженици. Много психотерапевти вече включват и смехотерапията сред своите практики.

Клоуни и комици могат много да помагат и на лечението на най-малките пациенти посредством смехотерапия. Когато се смеем, се увеличава съдържанието на адреналин в кръвта, в мозъка ни се отделя хормонът на щастието – ендорфин, който има свойството да блокира болката.

 

 

Как да контролираме гнева си

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *