ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

5 начина да забавим биологичния си часовник

  1.  Приемайте повече здравословни храни като вид „лекарство”

Знаете ли, че консумирането на риба веднъж седмично може да намали риска от внезапна сърдечна смърт? Здравословното хранене не се състои единствено в намаляване на приеманите мазнини. То означава да се разграничават „добрите“ от „лошите“ мазнини, да се приема разнообразна храна в правилни пропор­ции и най-вече здравословните хранителни навици да се запазят по-дълго (най-трудно изпълнимо при повечето хора). Всеки знае, че приемането на пет и повече порции плодове и зеленчуци на ден може да намали риска от рак с 20%, но въпреки това под 40% от по-възрастните хора го правят. Ако продължително време сте се хранили нездравословно, ще ви бъде трудно да се промените за една нощ, но ще имате успех, ако започнете промяната постепенно.

2.      Спортувайте повече

Спо­ред изследвания, прове­дени от различни здравни органи­зации, 40% от хората над 50 годи­ни не правят никакви упражнения и над една четвърт от мъжете и че­тири от пет жени на възраст меж­ду 70 и 75 години не могат да из­вървят повече от половин кило­метър без чужда помощ. Само 20 минути упражнения на ден са достатъчни да поддържате добра форма, особено ако се придържа­те към редовна програма и трени­рате своята издръжливост, сила, равновесие и гъвкавост.

3.      Включете в менюто си хранителни добавки

Вероятно знаете, че редовният при­ем на антиоксидантите витамини C, Е и бета-каротин е един от най-ефикасните начини да забавите часовника. Но ако на­истина искате да съхраните младостта си, не забравяйте и другите важни хранителни добавки. Витамин В12 е на първо място, тъй като дефицитът му при хора над 60 години е доста често срещан проблем, който води до деменция и загуба на паметта. Друга важ­на добавка е калцият, който не само пред­пазва отостеопороза, но чрез него може да намалите риска си от една от най-раз­пространените форми на инсулт.

 4.      Не си позволявайте да напълнявате

Затлъстяването може да доведе до се­риозни здравословни проблеми и да скъси продължителността на живота. Дори 5 до 10 килограма над нормата мо­гат да ви изложат на риск, особено ако са натрупани около талията ви. С възрастта метаболизмът се забавя и вие изгаряте по-малко кало­рии, отколкото на млади­ни. Това означава, че трябва да ограничите хра­ната или да увеличите двигателната си актив­ност, или в идеалния слу­чай да съчетаете двете.

5.      Пазете костите си

Ако сте жена, не чакайте настъпването на менопаузата, за да започнете профилактика на остеопорозата. Костната ви плътност започва да намалява поне 10 години преди менопаузата, така че още отсега трябва да си набавяте достатъчно количество калций и витамин D ежедневно, да спрете да пушите и редовно да правите упражнения с вдигане на тежести. Когато наближите менопаузата, обсъдете с вашия лекар добрите и лошите страни на хормонозаместителната терапия. Дори и мъжете не са пощадени от остеопорозата. При тях рискът нараства по-бавно с годините, но на 70 и 80 той вече е сериозен. Една от всеки три жени и един от всеки дванайсет мъже биват засегнати от това заболяване след 50-годишна възраст.

 

Следвайте естествения си биологичен ритъм

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *