Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

7 начини да запазите вашите кости

Ако сте над 30 години, вашето тяло вече резорбира костите по-бързо, отколкото им набавя костна плътност. Затова сега е време да се отнесете сериозно към диета и физически упражнения с цел профилактика. Ето 7 съвета за поддържане на здрави кости…

1.Яжте правилно за здрави кости.

Наблягайте на храни с високо съдържание на калций и витамин D. Калций е най-големият строител на костите, но се нуждае от витамин D, за да си свърши работата. Витамин D помага на тялото да абсорбира калция, които иначе би се изхвърлял чрез нашата урината.
Храните с високо съдържание на калций са млечните продукти, тофу, сардини, сьомга, репи и листни зеленчуци.

Храните с високо съдържание на витамин D: сьомга, риба тон и други морски риби, обогатено мляко, яйчен жълтък, черен дроб и рибните масла.

2. Излез на слънце.

Слънчевата светлина стимулира производството на витамин D в кожата. Така че, прекарвайте 5-30 минути на слънце без слънцезащитен крем – най-малко два пъти седмично. (Но не прекалявайте, защото твърде многото слънце увеличава риска от рак на кожата).
3.Упражнявайте се.

Точно както мускулите, така и костите се нуждаят от физически упражнения, за да са здрави.
Силовата тренировка с натоварващи упражнения (като например ходене, джогинг и танци) помагат да се предотврати или забави прогресирането на остеопорозата.

4.Помислете за хранителни добавки.

Ако не можете да получите достатъчно калций от храната или слънцето, можете да приемате допълнително 1000 милиграма калций и 400 IU (международни единици) витамин D. Но не ги вземайте наведнъж: Организмът може да абсорбира до 500 милиграма калций в даден момент.

5. Направете си тест за костна плътност.

Минералната плътност на костите тест – ДХА (DEXA) сканиране, или двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия – ще покаже каква е вашата костна плътност.

Специалистите съветват жените на възраст над 65 години, както и тези с рискови фактори (като прекалена слабост, семейна обремененост, предишни фрактури), да се тестват по-рано.

Тъй като загуба на костна тъкан се ускорява след менопауза, лекарите препоръчват също така да се направи това изследване, особено ако не планирате да вземат естроген.
6.Преминете на лекарства.

Ако имате остеопения или остеопороза, обсъдете лекарствена терапия с Вашия лекар.
Лекарства включват бифосфонати (алендронат, ризедронат и ибандронат), ралоксифен, калцитонин, терипаратид и естроген / хормонална терапия.

Бифосфонатите са най-широко използваните лекарства за остеопороза, те увеличават костната маса и намаляват честотата на фрактури на гръбначния стълб, бедрото и други. Но те имат недостатъци: Те са много трудни за преглъщане и затормозяват стомашно-чревния тракт, което води до киселини и стомашни язви.

Някои лекарства може да се прилага интравенозно, но те могат да причинят странични ефекти като грипоподобни симптоми, мускулни и ставни болки и главоболие.

7.Предпазвайте се от падания.

Премахнете хлъзгавите килими, расте със сол заледените пространства около дома си, носете не пързалящи се обувки за сняг и лед, използвайте бъстуна или проходилка, ако имате нужда.
Това няма да ви предпази от остеопороза, но като се има предвид опустошителните последици от фрактурите на бедрената кост, не боли да се предпазвате от тях.

 

 

Топ 20 на храните за здрави кости

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *