Червеното вино заздравява костите

Една чаша вино на ден може да предпази костите, установи наскоро проведено проучване. Според изследването, разглеждащо връзката между начина на хранене и костната плътност, умерената консумация на алкохол може да намали риска от остеопороза.
При хората, които консумират други алкохолни напитки, като например бира и спиртни напитки, не се открива подобна зависимост.
Учени от университета в Източна Англия и Кралския колеж в Лондон оценяват над 1000 британки на средна възраст, за да се установи връзката между хранителния им режим (в частност консумацията на алкохол) и риска от фрактури.
Проследени са хранителните навици на жените в постменопаузата с цел да се установи как храната и напитките оказват влияние върху честотата на фрактурите.
Изследователите са установили, че умерената консумация на червено вино е свързана с повишаване на костната плътност, докато нормалният режим на хранене на англичанките се свързва с нейното намаляване, а оттук – и повишаване риска от счупвания. Това е извършено с помощта на различни тестове за определяне на костната плътност на тазобедрената става, гръбначния стълб и горната част на бедрото.
Резултатите, публикувани в списание American Journal of Clinical Nutrition, са показали, че виното оказва положително въздействие върху здравината на костите.
От друга страна, хранителният режим на повечето англичани включва риба и чипс, боб, месни пайове и ястия с червено месо, за които се знае, че увреждат костите и намаляват тяхната сила. Приемът на повече плодове и зеленчуци обаче показва известни ползи.
Все още не е изяснено как червеното вино подобрява здравината на костите, но предишни проучвания предполагат, че действието му може да се дължи на съдържащите се в него полифеноли и по-специално – на веществото ресвератрол.

Из в. “Лечител”

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *