ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Червеното вино заздравява костите

Една чаша вино на ден може да предпази костите, установи наскоро проведено проучване. Според изследването, разглеждащо връзката между начина на хранене и костната плътност, умерената консумация на алкохол може да намали риска от остеопороза.
При хората, които консумират други алкохолни напитки, като например бира и спиртни напитки, не се открива подобна зависимост.
Учени от университета в Източна Англия и Кралския колеж в Лондон оценяват над 1000 британки на средна възраст, за да се установи връзката между хранителния им режим (в частност консумацията на алкохол) и риска от фрактури.
Проследени са хранителните навици на жените в постменопаузата с цел да се установи как храната и напитките оказват влияние върху честотата на фрактурите.
Изследователите са установили, че умерената консумация на червено вино е свързана с повишаване на костната плътност, докато нормалният режим на хранене на англичанките се свързва с нейното намаляване, а оттук – и повишаване риска от счупвания. Това е извършено с помощта на различни тестове за определяне на костната плътност на тазобедрената става, гръбначния стълб и горната част на бедрото.
Резултатите, публикувани в списание American Journal of Clinical Nutrition, са показали, че виното оказва положително въздействие върху здравината на костите.
От друга страна, хранителният режим на повечето англичани включва риба и чипс, боб, месни пайове и ястия с червено месо, за които се знае, че увреждат костите и намаляват тяхната сила. Приемът на повече плодове и зеленчуци обаче показва известни ползи.
Все още не е изяснено как червеното вино подобрява здравината на костите, но предишни проучвания предполагат, че действието му може да се дължи на съдържащите се в него полифеноли и по-специално – на веществото ресвератрол.

Из в. “Лечител”

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *