Да подобрим здравето си с Тай Чи

Тай чи е ненатоварваща и успокояваща практика, която може да се изпълнява от хора на всякаква възраст и да донесе много и различни ползи за здравето ни. Това е своеобразна подвижна форма на йога и медитативно упражнение за тялото и ума.

Тай чи е възникнало като практика в Китай преди много векове и вече се практикува от милиони хора по целия свят. Включ­ва серия от бавни движения от бойните изкуства и често имитира движени­ята на различни птици и животни. Упражненията в тай чи представят характерните качества на ин (символ на женското начало) и ян (мъжкото начало). Това са качествата, които определят силите и слабостите на мъжкото и женското у човека.

Каква е целта на тай чи?

Целта на хората, които практикуват тай чи, е да постигнат баланс на ин и ян и в ежедневието си, и в духовния си живот.

Тай Чи значи сила на живота. Според китайците това е силата, отговорна за въодушевлението ни в живота. Като развиваме своето чи и го караме да циркулира по-бързо из тялото, това подобрява здравето и жизнеността, твърдят китайските учения. Когато чи е блокирано в тялото, се вярва, че това причинява заболявания. Чи се повлиява и от алтернативните терапии като акупунктура и рефлексотерапия. Друга цел на тай чи е постигането на спокойсотвие и тишина на ума. Упражненията сами по Себе си са много отпускащи и, концентри­райки се върху правилното им изпълнение, освобождаваме съзнанието си от стресиращите и хаотични мисли, които често нахлуват в главата ни.

Когато научим правилния метод на тай чи, движенията ни ще станат ритмични и бавно ще преливат от една позиция в друга. Ще натрупаме знания за баланса, правилната стойка на тялото, фините моторни движения и ще разберем как да се предпазим от травми и контузии. Това води до подобрено чувство на комфорт, когато вървим, стоим, тичаме и се движим. Аспектът от бойните изкуства в тай чи ни осигурява възможността да. се научим на предпазни мерки, когато личната ни сигурност може да е изложена на риск.

Тъй като тай чи представлява плавно и бавно изпълнение на различни пози, е подхо­дяща практика за хора на всякаква възраст, дори за такива с различни физически недъзи. Ударението е върху преминаването между позите с плавност и грация. Ако движенията предизвикват болка, значи се претоварваме и трябва да направим крачка назад, за да се върнем на нивото на комфорта. Тай чи често се практикува навън сред природата, тъй като се вярва, че по този начин изобилието на чи помага на упражненията.

Тай чи може да се научи и у дома от различ­ни книги и видеоклипове, но е препоръчително да се посещават уроци при квалифициран учи­тел. Когато практикуваме тай чи, винаги трябва да сме със свободни дрехи и ниски обувки. Тай чи не може да се опише по по-добър на­чин, отколкото вече е казано в стара китайска поговорка: „Който практикува тай чи редовно, с времето ще добие гъвкавостта на дете, си­лата на лъв и спокойния ум на мъдрец.“

Ползи за здравето, които тай чи ни дава:

  • Облекчава тревожността и стреса;
  • Подобрява баланса и координацията
  • Облекчава артритите състояния
  • Облекчава мускулното напрежение;
  • Предпазва ставите от сковаване;
  • Коригира лошата стойка на тялото;
  • Намалява умората
  • Увеличава гъвкавостта и издръжливостта;
  • Подобрява сърдечно съдовото здраве;

 

 

 

 

Стресът убива най-много хора

 

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *