ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Здравословното хранене и пърженето

Доц. д-р Светослав Ханджиев, председател на Българската асоциация за изучаване на затлъстяването и свързаните с него заболявания

Можем ли категорично да отхвърлим пържените храни?

Ескимосите са се хранели с големи количества мазнини от риби, бели мечки, тюлени, моржове и не са боледували от затлъстяване, диабет, инфаркт на миокарда и т.н. През 30-те години на миналия век кока-колата пробила в Гренландия. Тя съдържа захар, а захарта била абсолютно непозната за населението на Далечния север. И тогава се стигнало до пагубно нарушаване на традициите им. Те изведнъж започнали да боледуват от познатите на нашето общество болести.

Същият ефект могат да имат и пържените храни за хора, които никога не са ги яли и изведнъж преминат на тях.

Пържената храна е включена в средиземноморската диета.

Установено е, че хората около Средиземно море не страдат от сърдечно-съдови заболявания и могат да се похвалят със завидно дълголетие. Те си похапват пържено. Само че ние, лекарите, невинаги можем да препоръчаме пържена храна. Тя дразни стомашната лигавица на хората със заболявания на стомаха, води до образуване на пепсини на солната киселина, хроничен гастрит, обостряне на язвената болест на стомаха и на дванадесетопръстника и т.н. При всички тези заболявания ние забраняваме или ограничаваме консумацията на пържени храни.

С какво трябва да внимаваме, когато пържим?

Не пърженото е вредно, а препърженото! Когато в едно олио се пържи няколко пъти, тогава в него се образуват съединения, които могат да бъдат дори канцерогенни.

Сега почти във всеки дом има фритюрник. Наистина е голямо удобство, но трябва непременно да имаме едно наум с него – след всяко пържене да сменяме олиото, за да запазим здравето си по-дълго.

Напоследък има голямо развитие както в битовата техника, така и в асортимента на мазнините за пържене. Някои съдове са със специални покрития, които намаляват вредите от пърженето. И въпреки това правилото „едно пържене в едно олио“ трябва да си остане в сила.

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *