ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Мирослав Ненчев, председател на Българския фармацевтичен съюз: Пазаруването на илачи онлайн е рисково за пациента!

В началото на годината здравното министерство промени наредбата, с която регламентира организацията на работата в аптеките. С промените беше разрешена онлайн търговията с лекарствени продукти – практика, която функционираше и до момента, без какъвто и да било регламент. Въпреки общото мнение, че такава наредба е нужна обаче оказа се, че никой в бранша не е доволен от разписаните промени. Според аптекарите, законни интернет-аптеки още дълго няма да има. За сметка на това функциониращите и в момента може да бъдат засегнати, тъй като вече подлежат на контрол и санкции.

От здравното ведомство все още не са обяснили и разтълкували промените публично. Стана ясно обаче, че те са били инспирирани от миналогодишните удари на антимафиотите: през 2011 г. бяха спрени няколко сайта, продаващи фалшиви лекарства. Най-често сайтовете предлагаха фалшиви полови стимуланти, но в продуктовата им листа попадаха и редица билкови продукти, както и „уникални”, според описанията си в съответния сайт, , лекарства за превенцията рак например.

-Г-н Ненчев, как ще коментирате наредба­та?

– Изискванията за онлайн продажба на ле­карствени продукти без лекарско предписание са много добре разписани. Има обаче един парадокс – в евро-директивата и във всички европейски страни се говори на онлайн апте­ка. В България, това, кое­то ще имаме на практика, са онлайн дрогерии. Какво имам предвид – в ЕС лекар­ствата, които могат да се продават в дрогерии са 2-3% от всички лекарстве­ни продукти на пазара. Докато в България всички медикаменти без лекарско предписание са разрешени за продажба в дрогерии. Така че аз не виждам кой ще си направи труда да регистрира интернет-ап- тека, след като много по-просто е да се извади раз­решително за дрогерия и след това да се направи интернет-филиал на тази дрогерия. Водихме разго­вори с министерството и се разбрахме, че ще бъ­дат направени промени в закона, за да се ограничи спектърът на медикамен­ти, които се продават в дрогериите.

В момента колко се продават?

Не мога да кажа точ­но, но около 40% по груби сметки от лекарствата у нас могат да се продават в дрогерии.

–          Съществува ли риск за пациента при онлайн покупка на лекарства?

Съществува, разбира се. Много от лекарства­та, които до вчера са били по лекарско предпи­сание днес са без. Но това не е променило дейст­вието им, не е намалило страничните ефекти. Разликата е, че при така разписаната нормативна наредба всеки може да си ги купи без да се посъве­тва с какъвто и да било специалист.

Можете ли да дадете пример, кои лекарства биха били опасни за продажба по този начин?

– С търговски наиме­нования не може, както знаете, но най-общо това са лекарствата за деца, и тези лекарства, които – вече споменах – съвсем до скоро са били по лекарско предписание. В Европейския съюз все повече компании подават документи лекарствата им“ да минат пререгистрация като продукти „без лекарско предписа­ние”. Така че за безопас­ността на пациента е много важно контролът над тези лекарства да става по-голям. Ние сме разработили предложе­ние до Министерството на здравеопазването кои лекарствени групи трябва да се следят с по-голямо внимание.

в момента има аптеки, те законни ли са?

– Не мисля. В Наредба 28 има доста изисквания и трябва сериозна подго­товка, за да бъдат спазе­ни. Не мога да си предста­вя как тези онлайн аптеки са ги изпълнили.

Тема с продължение…

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *