Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Истинско внушение – плацебо ефект

Лекарства без медикаментозни вещества, които помагат? Когато това е налице, се говори за плацебо ефект. По дефиниция плацебо е операция, терапия, химически разтвор или хапче, които се назначават, за да симулират терапевтично въздействие, каквото всъщност не съществува.

Установено е, че лекарствата плацебо могат да влияят позитивно. Това доказват многобройните изследвания. Но защо медикаментите, които не съдържат никакви веществени съставки понякога имат облекчаващо или лечебно действие? Медицината все още търси отговора на този въпрос. Класическите 5 възприятия – зрение, слух, обоняние, вкус, усещане – не дават отговор. Притежават ли хората шесто сетиво?

Експерименталната медицина упорито се занимава с плацебо феномена. В миналото сме били привърженици на алтернативните методи за лечение, но както се знае хомеопатичните средства се базират на този ефект. Американският лекар Хенри Бичър направил интересни опити с плацебо ефекта по време на Втората световна война. Когато му свършил морфинът в полевия лазарет, инжектирал на ранените разтвор от готварска сол. На повечето пациенти тази доза повлияла положително, но на някои болките се подновили. А това е живо доказателство, че убеждението и вярата, че дадено лекарство помага, играят решаваща роля за действието на препарата и не само в терапията против болка. Също така при депресия, алергия и нервен стомах.

Психиката играе решаваща родя
За успеха на един такъв медикамент е важно положителното очакване на пациента. Затова дълго време се шири мнението, че плацебо действа най-вече при въображаеми заболявания. Същевременно се знае, че лекарствата без фармацевтични вещества могат да влияят върху болката – но само толкова време, колкото пациентите вярват във въздействието им. Ако болният разбере, че е получил плацебо, ефектът изчезва безследно. Ефектът от едно такова алтернативно средство се проявява най-добре, когато не се знае много за него.

Позитивният ефект на плацебо
Той зависи от това коя негова форма ще се предпочете. Така например големите таблетки действат по-силно от малките. Инжекцията има по-голям ефект от хапчето. И след „алтернативните“ операции може да се установи най-силен плацебо ефект. Американски учени успяха да докажат, че даже цената на един медикамент оказва влияние върху лечението. На участниците в един експеримент им дали болкоуспокояващи, като в действителност ставало дума за плацебо. Половината от групата взели препарат, който струвал 2,50 долара на парче. На останалите участници им казали цена от 10 цента на таблетка. Макар че всички те приели един и същ медикамент, чувствителността към болката на тези, които взели по скъпи препарати, чувствително намаляла. Плацебо ефектът се увеличава, когато лекаря препоръчва горещо даден алтернативен препарат. Това може да стане и с медикаментите, които съдържат веществени (фармацевтични) съставки.

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *