Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Недолекуваният грип често става причина за синузит

Предлагаме кратко интервю по темата с нашия кон­султант д-р Димитър ДИМИТРОВ

–          Д-р Димитров, само гри­път и простудата ли са при­чина за синузита?

Една от причините за хро­ничен синузит е изкривяване на носовата преграда. А това се оправя само с операция. Не отлагайте, ако имате такъв проблем. Така веднъж завинаги ще спрат честите простуди и възпалението на носните кухини. По принцип хората все още се страхуват от операция, пункция и прочее процедури. Ня­кой ги е заблудил, че след това болестта пак ще се повтори. Но след като се отстрани причината за хроничния сину­зит, постоянните възпаления ще престанат. А причините са ясни – полипи, аденоиди и изкривена носова преграда, както вече споменах. Това, разбира се, засяга само тези болни, които често страдат от синузит. В повечето случаи причина за такова заболяване и при децата, и при възраст­ните са недолекуваните грип или простуда. Затова хремата трябва да се лекува. Не чакай­те сама да премине.

–          Как да разбере човек, че е болен от синузит?

При лечение хремата обикновено приключва за една седмица. Ако болестта се задълбочи, обърнете се към лекар. За синузита са харак­терни гъсти секрети от носа, силно главоболие, особено в областта на челото. Освен това се повишава темпера­турата на тялото, влошава се обонянието, понякога човек започва да хърка. За опитен специалист е лесно да опреде­ли наличието на синузит при обикновен преглед. Но понякога се назначават допълнителни изследвания, за да се реши дали има нужда от пункции – такива са ултразвукът и магнитно- резонансната томография. Вече се набляга на цифровата рентгенография (разбира се, там, където я има), защото облъчването е по-малко. Но този метод, както и всеки друг рентген, е противопоказан за бременни жени.

САМОЛЕЧЕНИЕТО ПРИ СИНУЗИТ Е ОПАСНО, ОСОБЕНО ЗА ДЕЦАТА

–          Как обикновено се лекува това заболяване?

Само с помощта на ан­тибиотици, но лекарят ги подбира индивидуално. Освен това пак специалист назначава противоалергични средства и съдосвиваващи капки, които разреждат секрета. Така на болния му става по-леко да диша. За профилактика на синузита е желателно да използвате съдосвиващи капки и по Време на обичайна простуда. Обаче не прекалявайте с тях, това винаги го повтаряме. Стига се до привикване – капвайте не повече от пет дни. Някои хора не смятат за необходимо да се обърнат към специалист, а си вземат лекарства направо от аптеката. Но това не е правилно. Само лекар може да постави точната диагноза и след това да предпише схема на лечение за всеки индивиду­ално. Особено опасно е, ако родителите опитват сами да лекуват децата си.

–          Д-р Димитров, какво ще кажете за разпространените сред народа процедури като налагане на торбички сол или горещи яйца върху околоносните кухини? Това може ли да помогне?

Категорично не трябва да се загряват възпалените учас­тъци, без да го е препоръчал лекар. Ако там вече се е насъб­рала гной, под въздействието на високата температура тя може да попадне В очното дъно или черепната кутия, а това съответно да доведе до тежки заболявания. Дори може да се стигне до менингит – гнойно Възпаление на обвивките на главния мозък. Многото народ­ни средства също са опасни. Например, ако капвате в носа си сок от лук или цвекло, смесен с мед, можете да изгорите носната лигавица. При някои заболявания може да се нагря­ват околоносните кухини, но за тази цел е по-подходяща съответната физиопроцедура, която се провежда под наблюдението на медицински сестри.

–          Накрая искам да ви по­питам как правилно да нау­чим децата да изчистват носа си, да го издухват правилно?

Те често смъркат секрета навътре или го издухват ед­новременно от двете ноздри. А така инфекцията може да попадне в носоглътката, след това в слуховата тръба и да провокира отит. Затова ги научете да изчистват първо едната ноздра, после другата. Има случаи, когато не само децата, но и възрастните задържат съдържанието в но­соглътката, след което го из- плюват. И това е неправилно.

Капвайте капки във всяка ноздра, като леко наклоните главата настрани, така лекарството няма да попадне на носовата преграда, а върху до­лната стена. Благодарение на това отокът ще спадне много по-бързо и човекът ще започне да диша по-леко. За децата до годинка и половина по-добре из­ползвайте пипетка, а не спрейове. Налягането на въздуха в тези спрейове е доста голямо за такова мъниче.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Недолекуваният грип често става причина за синузит

  1. Pingback: astmabg.com » Инхалации и солен разтвор лекуват синузита

  2. Pingback: Д-р Димитър Кехайов: „Нелекуван синузит може да увреди окото или мозъкът” | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *