ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Топ 5 на най-освежаващите плодове

Повечето от времето през лятото прекомерната топлина се превръща в проблем. Тялото трябва да работи повече, за да поддържа нормална температура. Това се прави чрез промяна на кръвообращението и загуба на вода през кожата и потните жлези.

На първо място притокът на кръв се увеличава чрез разширяване на кръвоносните съдове. По този начин капилярите близо до повърхността на кожата се справят с по-големия приток на кръв и освобождаването на излишната топлина. Изпотяването не смъква температурата освен ако потта не се изпарява, консумирайки топлинната енергия на тялото. Въпреки това, голяма част от водата се отделя чрез изпотяване.

Горещите вълни са изключително опасни в градовете, поради замърсената атмосфера. По време на тези горещи вълни се препоръчва да се намалят напрягащите дейности или да се отсрочат за по-хладно време на деня. Също така, трябва да избягвате прекомерното излагане на слънце, пазете кожата и главата си, яжте по-малко храна, която увеличава метаболизма и производството на топлинна енергия (като протеини), намалете приема на алкохол. Препоръчва се приемането на много течности, дори ако не се чувствате жадни.

И тъй като водата е толкова важна по време на тези високи температури, може да прибегнете до плодовете с цел да поддържате тялото си  хидратирано и здраво. Това са най-освежаващите летни плодове, които могат да помогнат с разхлаждане:

  1. Диня
  2. Лимон
  3. Ананас
  4. Праскова
  5. Ягода

 

1. Дини

Дините представляват 92% вода – най-високият процент на водно съдържание от всички плодове. Едно парче диня (152 гр) има около 46 калории. Дините са с произход от Африка, но сега са много популярни по целия свят.  Те са с ниско съдържание на наситени мазнини и натрий. Също така са добър източник на калий, магнезий и много добър източник на витамини А, В, В1 и В6. Говори се, че динята може да има положителен ефект върху хората, страдащи от астма, атеросклероза, диабет, рак на дебелото черво и артрит. Нейните антиоксиданти неутрализират свободните радикали.

Последните проучвания показват, че дините са най-добрият източник (по отношение на плодовете и зеленчуците) на каротеноиден ликопен. Ликопенът намалява риска от много видове рак.

2. Лимони

Лимоните са с произход от Азия. Те са били представени в Европа и Близкия Изток по време на 3-ти век. Днес лимоните са популярни по целия свят.  Техният кисел вкус ги отличава от другите плодове. Лимонът като цяло съдържа 89% вода и около 17-24 калории, в зависимост от размера. Лимоните са добър източник на витамин В6, калий, желязо и отличен източник на фибри и витамин С – 100 г лимони осигуряват около 11% фибри и 88% от препоръчителната дневна доза на витамин С.

Киселият вкус на лимона, се определя от високото ниво на лимонена киселина. Нивото на рН в лимона е около 2 или 3, което го прави твърде киселинен. Въпреки това, редовното похапване или готвене с лимони се препоръчва. Също така, лимоновият сок има анти-бактериален ефект и помага при болки в гърлото.

3. Ананаси

Ананасите произхождат от Южна Америка (Бразилия и Парагвай). Плодът е представен за първи път в Европа от Христофор Колумб. Днес повечето от световното производство на ананас е от Хавай. В зависимост от вида и размера ананасите имат съдържание на вода около 86% – 100 грама ананас съдържа около 48 калории –  най-вече от захари.

Ананасът е с високо съдържание на витамин В1, витамин В6, фибри и мед. Те са отличен източник на витамин С и манган – 100 грама ананас съдържа 60% от препоръчителната дневна доза на витамин С и 59% от препоръчителната дневна доза на манган.

4. Праскови

Прасковите съдържат 89% вода. Средно голямата праскова има около 60 калории. Те са добър източник на витамини С, А, B3, диетични фибри и калий.

Прасковите първоначално са били култивирани в Китай. В последствие са разпространи в Русия и Персия. Те били представени в Гърция от Александър Велики и след това се разпространяват из цяла Европа. Дори и днес китайците смятат, че прасковите имат специални свойства, като да носят късмет, изобилие и защита. В китайската култура прасковите изобразяват дългия живот и брака.
Прасковите са богати на фитохимикали, които действат като антиоксиданти и са важни за здравето на кожата, като я защитава от въздействието на слънчевите лъчи и стареенето.

5. Ягоди

Една ягода съдържа около 91% вода и има около 5 калории. Ягодите са богати на фибри, витамин С, магнезий, калий и фолиева киселина. Средна на големина ягода съдържа около 12% от препоръчителната дневна доза на витамин С. Ягодите са растели в дивата природа в древен Рим и за първи път са култивирани в Америка. Ягодите са много полезни за здравето и са изключително хранителни.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Топ 5 на най-освежаващите плодове

  1. Pingback: Домашни маски за лице с летни плодове

  2. Pingback: Течните калории пречат да отслабнеш!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *