Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Не съществува стопроцентова гаранция, че няма да се заразите с Хепатит С

Съществува мит, че ако не се „боцкаш“, няма опасност от хе­патит.

Истината. На един от конгресите на инфекционистите прозвучало следното изказване: ако една капка кръв с вирусите на хепатит В или С попадне в 50-мет- ров басейн, полученият разтвор може да инфектира здрав човек, ако попадне в кръвта му. Лекарите са изчислили, че хепатитът е сто пъти по-заразен от СПИН. И затова твърдят, че дори най-моралното социално поведение не дава стопроцентова гаранция, че няма да се заразите от хепатит. Такова микроско­пично количество кръв може да остане по всякакви медицински инструменти.

Медиците признават, че най-опасни за заразя­ване са именно, болничните заведения и клиники. Чак през 1990 г. са започнали да правят тестове, а колко души са били заразени дотогава, никой не може да каже. Самите медици, наред с наркоманите и роднините на инфектираните, също са в риско­вата група. Сега вече дори и сред наркоманите се работи в тази насока, въпреки че все още няма добра ефективност. Повечето наркомани вече знаят за опасността от инфекции и много от тях ползват еднократни спринцовки. Но пак няма полза, ако из­дърпват течността от едно и също място. Рискът от заразяване с хепатит В при полови контакти е около 20%, а с хепатит С е само 5%. Така или иначе, най-често хепатитът се открива случайно. А причината за заразяване в половината случаи си остава абсолютна загадка за човека. Вирусът лесно се предава от човек на човека и затова спо­менаваме за световна епидемия, но това не значи, че трябва да се примирим. Просто е необходимо да сме информирани и да се пазим.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Не съществува стопроцентова гаранция, че няма да се заразите с Хепатит С

  1. Pingback: Вирусен хепатит – само жълтеница или нещо по-сериозно? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *