ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Вирусен хепатит – само жълтеница или нещо по-сериозно?

  • Медиите отделиха доста внимание на епидемиите от хепатит А в Своге, Столипиново и други части на страната. Какво обаче знаем за това заболяване?
  • Хепатитът е разпространен по целия свят, но се среща най-често на места с ниска хигиена и санитарен контрол

Жълтеницата с инфекциозен характер е из­вестна още от времето на Хипократ. През вековете е имало многобройни епидемии. По­степенното и дългогодишно развитие на науката е довело до днешните ни познания за заболява­нето. Днес е известно, че инфекциозната жълте­ница сама по себе си не е болест, а проява на ня­колко различни заболявания, наричани вирусни хепатити. Наред с грипа, острите вирусни хепа­тити са едни от най-разпространените инфекци­озни заболявания при човека. Те биват няколко вида: А, В, С, D и Е. Различават се по механизма си на предаване и по тежестта на уврежданията, които предизвикват.

Хепатит А се причинява от вирус наречен HAV. Механизмът на предаване на болестта е фекално-орален, а фактори на предаването са заразе­ни хранителни продукти, вода и замърсени ръце (често хепатит А е наричан „болестта на мръсни­те ръце“). Той е разпространен по целия свят, но се среща най-често на места с ниска хигиена и санитарен контрол. Засяга предимно деца и млади хора. Инкубационният период трае око­ло месец, след който се появяват клиничните симптоми. Грипоподобни оплаквания като от­падналост, липса на апетит, гадене, болки по мускулите често предхождат жълтеницата, която се изразява в пожълтяване на еклерите на очите, мекото небце и кожата. Едновременно с това се появява потъмняване на урината и изсветляване на изпражненията. Понякога хепатит А протича подобно на грип без прояви на жълтеница или съвсем безсимптомно.

Развитието на хепатит А трае около две седмици. Не съществува лечение, насочено срещу вируса.. Дават се лекарства, предпазващи черния дроб и витамини. Нужен е покой. Болните оздравяват без остатъчни увреждания на черния дроб. Този хепатит протича най-благоприятно.

Заразяването с HBV вирус води до развитие на хепатит В. Този хепатит се предава по хомо- и хетеросексуален път, по кръвен път, както и по вертикален – заразяване на новородено по вре­ме на раждане от майка, болна от хепатит В. Кон­центрацията на вируса в кръвта и половите сек­рети е много висока. Доказано е, че количество от 0,0001 мл кръв е заразно. Важно е да се знае, че при хепатит В съществува „здраво“ носителство. Това означава, че вирусът живее в клетките на черния дроб на даден човек, без той да има клинични симптоми, но може да заразява други хора.

Според СЗО в света има поне 350 милиона носи­тели. България спада към страните със средна честота на носителство – около 10% от населе­нието. Проявата на заболяването започва отно­во с грипоподобни оплаквания, след което се появява жълтеницата с увеличаване на черния дроб. Острото протичане на болестта трае око­ло един месец. Лечението е подобно на това при хепатит А. За съжаление около 5-10% от случаи­те преминават в хронични. Вирусът продължава да се размножава в черния дроб и постепенно го уврежда. Смята се, че около 25% от болните от хроничен хепатит В развиват цироза, а полови­ната от тях първичен рак на черния дроб. Засега лечението на хроничния хепатит все противовирусен препарат, но то е относително ниско ефективно, продължително и скъпо.

Хепатит D се причинява от HDV, но за да същест­вува, вирусът се нуждае от обвивката на HBV, така че се касае за ко-инфекция с хепатит В. Механиз­мите на заразяване и клиничните симптоми са същите, но болестта протича много по-тежко и процентът на хронифициране е по-голям.

HCV вирус е причинителят на хепатит С. Той се предава основно по кръвен път. Застрашени контингенти са венозните наркомани, както и хора, на които се прави кръвопреливане. Риск има и при стоматологични интервенции, при та­туировки и поставяне на пиерсинг. Характерно за хепатит С е, че той често протича без жълте­ница, с много леки оплаквания. Лошото е, че в около 70-80% от случаите той хронифицира и уврежда черния дроб. Около 40% от болните с хроничен хепатит С развиват цироза след око­ло 10-20 години. Единствено при този хепатит се прилагат противовирусни препарати, още в острия стадий. За съжаление ефективността не е висока.

Хепатит Е се причинява от вирус HEV. Рядко се развиват епидемии. Механизмът на предаване е фекално-орален. Водещ е водният път, при консумация на замърсена вода. Той протича по­добно на хепатит А, засяга най-вече млади хора. Характерна негова особеност е много тежката му изява при бременни, при които черният дроб се уврежда сериозно.

Вирусните хепатити са опасни заболявания. Те протичат тежко и изтощават организма на бол­ния. Хепатит В и С увреждат черния дроб и могат да доведат до летален край. Известното до мо­мента лечение не е много ефективно. Единстве­ната възможност за ограничаване на заразата и фаталните случаи е профилактиката. За хепатит А и Е това е спазването на добра хигиена, как­то лична, така и обществена. Гледки като тази в квартал Столипиново в Пловдив са недопустими за европейска държава в 21-ви век. Предпазване­то от хепатит В става чрез спиране на безразбор­ните, непротектирани полови контакти, както и чрез използването на стерилни игли и спринцов­ки от наркоманите. Това важи и за хепатит С.

Най-голямото постижение в борбата срещу тези болести до момента е създаването на ваксината срещу хепатит В и комбинираната ваксина сре­щу хепатит А и В. За съжаление ваксина срещу хепатит С все още не е създадена.

От 1992 година всички новородени в България се ваксинират против хепатит В. Всеки, роден преди това, може да се ваксинира, като се обър­не към своя личен лекар. Ваксините се продават в аптеките. Необходими са три апликации, като втората се прави месец след първата, а третата – шест месеца след първата.

Хепатитът е опасен. Предпазването е най-добро­то лечение. Ваксинирайте се!

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *