Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как се лекува метеоризмът?

Здравейте, интересуваме какви са причините за възникването на метеоризъм, може ли да се излекува напълно това заболяване и как?

Пета Йончева, Стара Загора

Метеоризмът пред­ставлява натрупване на големи количества газове в стомашно-чрев­ния тракт вследствие повишено образуване или нарушено отделяне. Спада към широко раз­пространените прояви, съпътстващи вътреш­ните болести.

В последните години броят на пациентите с такива прояви се уве­личава непрекъснато. Епизодично метеоризмът се появява почти при всички хора. Може да понижи значително качеството на живо­та и много пациенти се смущават от това свое състояние, като не смеят да се обърнат за помощ и съвет към лекар. Три са основните източници за натрупва­не на газове в червата на човека: поглъщането на въздух, газ, образуван в самото черво, и газ, който преминава от кръвта в червата.

Здравият човек отде­ля 0,5 до 1,5 литра газове за денонощие. Около 70% от газа, съдържащ се в стомашно-чревния път, е погълнат въздух. Поради явлението аеро- фагия (поемане на въздух в процеса на гълтане) в стомаха попада около 2-3 мл въздух.

Голяма част от него попада в червата, а друга част се изхвърля чрез оригване, което често безпокои човека и другите около него. Натрупаният В червата газ затруднява храно­смилането, намалява активността на фер­ментите; затруднява процесите на Всмукване на хранителните веще­ства, вкл. и на Водата.

Нарушаването на па­сажа (придвижването) на газовете по черва­та в редица случаи се получава при пареза на червата, при развити­ето на перитонити, в следоперативен период и при чревна непрохо­димост. Така се стига бързо до разВитие на локален метеоризъм. Подобни състояния, но по-слабо изразени, мо­гат да се получат и при дискинезии на червата (нарушения, смущения в нормалните движения), както и при синдрома на дразнимото дебело чер­во, свързан с нервно-ве- гетативни нарушения.

При човека, стра­дащ от метеоризъм, най-честите оплаквания са подут и болезнен корем, увеличено отде­ляне на газове, куркане на червата, повдигане на диафрагмата със за­труднение в дишането, раздразваме на диафраг- малния нерв, сърцебиене, рефлекторни нарушения на сърдечния ритъм, болка в сърдечната об­ласт и хълцане.

Лечението на метеоризма е комплексно, провежда се от лекар. Прилагат се комбини­рани подходи: диета е подходящи храни и ме­дикаменти, препоръчват специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *