Как се лекува метеоризмът?

Здравейте, интересуваме какви са причините за възникването на метеоризъм, може ли да се излекува напълно това заболяване и как?

Пета Йончева, Стара Загора

Метеоризмът пред­ставлява натрупване на големи количества газове в стомашно-чрев­ния тракт вследствие повишено образуване или нарушено отделяне. Спада към широко раз­пространените прояви, съпътстващи вътреш­ните болести.

В последните години броят на пациентите с такива прояви се уве­личава непрекъснато. Епизодично метеоризмът се появява почти при всички хора. Може да понижи значително качеството на живо­та и много пациенти се смущават от това свое състояние, като не смеят да се обърнат за помощ и съвет към лекар. Три са основните източници за натрупва­не на газове в червата на човека: поглъщането на въздух, газ, образуван в самото черво, и газ, който преминава от кръвта в червата.

Здравият човек отде­ля 0,5 до 1,5 литра газове за денонощие. Около 70% от газа, съдържащ се в стомашно-чревния път, е погълнат въздух. Поради явлението аеро- фагия (поемане на въздух в процеса на гълтане) в стомаха попада около 2-3 мл въздух.

Голяма част от него попада в червата, а друга част се изхвърля чрез оригване, което често безпокои човека и другите около него. Натрупаният В червата газ затруднява храно­смилането, намалява активността на фер­ментите; затруднява процесите на Всмукване на хранителните веще­ства, вкл. и на Водата.

Нарушаването на па­сажа (придвижването) на газовете по черва­та в редица случаи се получава при пареза на червата, при развити­ето на перитонити, в следоперативен период и при чревна непрохо­димост. Така се стига бързо до разВитие на локален метеоризъм. Подобни състояния, но по-слабо изразени, мо­гат да се получат и при дискинезии на червата (нарушения, смущения в нормалните движения), както и при синдрома на дразнимото дебело чер­во, свързан с нервно-ве- гетативни нарушения.

При човека, стра­дащ от метеоризъм, най-честите оплаквания са подут и болезнен корем, увеличено отде­ляне на газове, куркане на червата, повдигане на диафрагмата със за­труднение в дишането, раздразваме на диафраг- малния нерв, сърцебиене, рефлекторни нарушения на сърдечния ритъм, болка в сърдечната об­ласт и хълцане.

Лечението на метеоризма е комплексно, провежда се от лекар. Прилагат се комбини­рани подходи: диета е подходящи храни и ме­дикаменти, препоръчват специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *