Безопасни храни за похапване преди сън

Специалисти по здравословно хранене не са убедени, че трябва да се въздържаме от ядене след 18 часа. Храненето в по-късни часове обаче трябва да следва определени правила, за да не натоварваме организма си и да не трупаме килограми.

sireneОказва се, че въпреки препоръчаните ограничения храните за вечерно похапване са достатъчно много и разнообразни, отбелязват от medikforum.ru. Така се развенчава митът, че поддържането на хубава фигура изисква лишения и отказ от много вкусни неща. Ето кои храни можем да похапваме вечер преди лягане, без да се страхуваме от негативни последици!

* Кисело мляко, нискомаслена извара, йогурт, айрян. Според специалистите тези храни утоляват глада и са добър избор за чревната микрофлора.

* Каши, без добавки от захар и пълномаслено мляко. Може да подобряваме вкуса им с плодове – пресни или сушени.

* Ядки – малка шепа, не повече от 40 грама. Консумацията на орехи например ускорява мастната обмяна и съдейства на отслабването.

* Пилешки гърди, пуешко. За разлика от другите меса – тези се усвояват за около час и половина. За вечерно хранене обаче трябва да се задушават или варят без добавяне на мазнини.

* Хумус. Този продукт не съдържа холестерин и е богат на ненаситени мастни киселини, витамини и фибри. Ако не се увличаме по количеството – това е чудесен вариант за късно похапване. Най-добре да го комбинираме със зеленчуци.

* Нискомаслени сирена и кашкавал. Няколко късчета от такъв продукт плюс зеленчуци е чудесна лека вечеря.

* Печени ябълки. Великолепна алтернатива на тежките подсладени десерти. В ябълките има ингредиенти, съдействащи за здрав сън.

* Мюсли. Чудесен избор – стига да не добавяте пълномаслено мляко или подсладители.

Специалистите отбелязват още, че вечер по принцип е добре да избягваме храната с много мазнини и въглехидрати. Когато преминава в режим на сън, организмът започва да изразходва собствените си енергоресурси. Въглехидратите или мазнините, поети преди сън, са допълнителен източник на енергия. Само че той не се разходва, а се “складира”. Въпреки това диетолозите са на мнение, че не бива да се отказваме от вечерята или от похапване преди сън. Но задължително трябва да внимаваме за калориите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *