ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Безопасни храни за похапване преди сън

Специалисти по здравословно хранене не са убедени, че трябва да се въздържаме от ядене след 18 часа. Храненето в по-късни часове обаче трябва да следва определени правила, за да не натоварваме организма си и да не трупаме килограми.

sireneОказва се, че въпреки препоръчаните ограничения храните за вечерно похапване са достатъчно много и разнообразни, отбелязват от medikforum.ru. Така се развенчава митът, че поддържането на хубава фигура изисква лишения и отказ от много вкусни неща. Ето кои храни можем да похапваме вечер преди лягане, без да се страхуваме от негативни последици!

* Кисело мляко, нискомаслена извара, йогурт, айрян. Според специалистите тези храни утоляват глада и са добър избор за чревната микрофлора.

* Каши, без добавки от захар и пълномаслено мляко. Може да подобряваме вкуса им с плодове – пресни или сушени.

* Ядки – малка шепа, не повече от 40 грама. Консумацията на орехи например ускорява мастната обмяна и съдейства на отслабването.

* Пилешки гърди, пуешко. За разлика от другите меса – тези се усвояват за около час и половина. За вечерно хранене обаче трябва да се задушават или варят без добавяне на мазнини.

* Хумус. Този продукт не съдържа холестерин и е богат на ненаситени мастни киселини, витамини и фибри. Ако не се увличаме по количеството – това е чудесен вариант за късно похапване. Най-добре да го комбинираме със зеленчуци.

* Нискомаслени сирена и кашкавал. Няколко късчета от такъв продукт плюс зеленчуци е чудесна лека вечеря.

* Печени ябълки. Великолепна алтернатива на тежките подсладени десерти. В ябълките има ингредиенти, съдействащи за здрав сън.

* Мюсли. Чудесен избор – стига да не добавяте пълномаслено мляко или подсладители.

Специалистите отбелязват още, че вечер по принцип е добре да избягваме храната с много мазнини и въглехидрати. Когато преминава в режим на сън, организмът започва да изразходва собствените си енергоресурси. Въглехидратите или мазнините, поети преди сън, са допълнителен източник на енергия. Само че той не се разходва, а се “складира”. Въпреки това диетолозите са на мнение, че не бива да се отказваме от вечерята или от похапване преди сън. Но задължително трябва да внимаваме за калориите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *