Лекува ли се хроничната умора?

Лечението на хронична умора включва понижение на темпото на обичайните всекидневни активности, за да се избегнат крайните физически и психически натоварвания

умора хронична

Пациентът трябва да изпълнява система от упражнения, изработена от специалист по индивидуална програма и с постепенно увеличаване на сложността. Проучванията показват, че при 70% от болните спортните занимания редуцират симптомите. Може да се включи и поведенческа психотерапия, водена от психолог. Това помага за осъзнаване, на негативните убеждения и поведенчески модели и заместването им с позитивни. Ако се установи и депресия, психотерапията може да се съчетае с прием на антидепресанти. Повечето пациенти постепенно се възстановяват напълно, уверява д-р Николов.

За по-бързо справяне с проблема специалистът съветва да си изготвите индивидуален план за избягване или ограничаване на свръх-натоварването и емоционалния стрес. Не поемайте всички ангажименти, които ви връхлитат – научете се да казвате“ не“, без да изпитвате вина. По възможност не сменяйте изцяло обичайния си дневен режим, защото това също причинява стрес. Осигурете си достатъчно сън, като се събуждате и заспивате в определено време.

В случай че не се вземат терапевтични мерки, синдромът на хронична умора може да доведе до усложнения: депресия, нежелателни резултати заради липсата на активност – социална изолация и загуба на работното място, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *