Откога боядисваме великденски яйца?

Конкретен отговор на този въпрос не може да се даде. Предполага се, че още преди Христос са се оцветявали яйца.

 

Дори в далечни времена преди Христос яйцето е било възприемано като символ на живота и възкръсването. Поради тази причина то било заравяно с починалия. Яйцето съдържа нещо скрито така, както гробът, в който е „за­творен“ един човешки живот. Въпросът за вечността също може да се свърже с него, тъй като то няма нито начало, нито край.

Историческите сведения също говорят, че яйцето носи ня­каква символика. В египет­ски гробници са намерени глинени яйца от 200-500 г. пр.Хр. Освен това едно от първите упоменавания за световното яйце се среща в древноегипетските папироси от периода на Новото царство – XIV-XI век пр. Хр. В него пише, че бог Тет се измътил от световното яйце. В Гърция пък са открити ри­сувани яйца от глина, датира­щи от 500-200 г. пр. Хр.

В римо-германски гроб във Вормс (Западна Германия) са намерени най-старите украсени гъши яйца от IV век след Хр.

Предполага се, че оцветените в червено яйца, символизиращи кръвта на Исус, започнали да се подаряват през XIII век в Западна и Централна Европа. В Източна Европа имало тра­диция те да бъдат в златно като олицетворение на богатство. От Русия пък тръгнал обичаят да се украсяват дървени яйца с религиозни мотиви. Цветовете, които се използват за боядисване, са точно опре­делени. Тяхната употреба не е самоцелна и са натоварени с конкретно значение. Така на­пример жълтото символизира стремежа към светлина и мъд­рост, червеното – саможертвата на Христос, зеленото – мла­достта, а оранжевото – силата и енергията. Днес, разбира се, за да са по-красиви яйцата, се използват и други цветове.

Различните страни имат и различни начини за ук­расяване и изработване на яйца (освен естествените). Рисуването с восък (стил батик) е разпространено в Румъния, стъргането по яйцата, за да се образуват фигури – в Полша, Чехия и Словакия, слагането на метални апликации – в Ун­гария, правенето на яйца от порцелан – във Франция, а от стъкло от остров Мурано – в Италия.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *