Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Откога боядисваме великденски яйца?

Конкретен отговор на този въпрос не може да се даде. Предполага се, че още преди Христос са се оцветявали яйца.

 

Дори в далечни времена преди Христос яйцето е било възприемано като символ на живота и възкръсването. Поради тази причина то било заравяно с починалия. Яйцето съдържа нещо скрито така, както гробът, в който е „за­творен“ един човешки живот. Въпросът за вечността също може да се свърже с него, тъй като то няма нито начало, нито край.

Историческите сведения също говорят, че яйцето носи ня­каква символика. В египет­ски гробници са намерени глинени яйца от 200-500 г. пр.Хр. Освен това едно от първите упоменавания за световното яйце се среща в древноегипетските папироси от периода на Новото царство – XIV-XI век пр. Хр. В него пише, че бог Тет се измътил от световното яйце. В Гърция пък са открити ри­сувани яйца от глина, датира­щи от 500-200 г. пр. Хр.

В римо-германски гроб във Вормс (Западна Германия) са намерени най-старите украсени гъши яйца от IV век след Хр.

Предполага се, че оцветените в червено яйца, символизиращи кръвта на Исус, започнали да се подаряват през XIII век в Западна и Централна Европа. В Източна Европа имало тра­диция те да бъдат в златно като олицетворение на богатство. От Русия пък тръгнал обичаят да се украсяват дървени яйца с религиозни мотиви. Цветовете, които се използват за боядисване, са точно опре­делени. Тяхната употреба не е самоцелна и са натоварени с конкретно значение. Така на­пример жълтото символизира стремежа към светлина и мъд­рост, червеното – саможертвата на Христос, зеленото – мла­достта, а оранжевото – силата и енергията. Днес, разбира се, за да са по-красиви яйцата, се използват и други цветове.

Различните страни имат и различни начини за ук­расяване и изработване на яйца (освен естествените). Рисуването с восък (стил батик) е разпространено в Румъния, стъргането по яйцата, за да се образуват фигури – в Полша, Чехия и Словакия, слагането на метални апликации – в Ун­гария, правенето на яйца от порцелан – във Франция, а от стъкло от остров Мурано – в Италия.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *