Оралните контрацептиви причиняват множествена склероза?

Жените, които редовно вземат орални контрацептиви, рискуват да развият множествена склероза.

hapДо този извод са достигнали учени от Американската академия по неврология във Филаделфия. Изводът е мотивиран от изследвания и опити с 305 жени, болни от склероза, коментират от medikforum.ru. Жените с множествена склероза били наблюдавани паралелно с 3050 американки, които нямали подобно заболяване. Крайният резултат от наблюденията е, че жените, които вземат орални контрацептиви се срещат с неврологични проблеми с 35% по-често в сравнение с останалите.

Странното е, че по тази тема вече са правени наблюдения и изводите са били точно обратните. Т.е. твърдяло се, че приемът на хапчета против забременяване предпазва от множествена склероза или задържа нейното развитие.

Аржентински учени от Raúl Carrera Institute в Буенос Айрес същевременно са проучили връзката между затлъстяване и множествена склероза. Там били подбрани млади хора със склонност към затлъстяване и бил проследен здравословният им статус към 15-20-годишна възраст. Оказало се, че ако към 20-та си година те имат склонност към затлъстяване, рискът да развият множествена склероза нараства два пъти. Допуска се, че при тези хора ключ към здравето е прекаленото производство на хормона лептин, който регулира апетита.

Разсеяната склероза е най-разпространеното неврологично разстройство, което причинява инвалидност. Болестта води до изтъняване на миелиновата обвивка на нервите, което затруднява предаването на сигнали от мозъка към различни части на тялото. В резултат на тези промени болният постепенно губи контрол върху тялото си. Болестта може да се развива относително бавно, а може и за броени години да постави пациента в инвалидна количка.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *