Татуировки могат да скрият злокачествените меланоми

Хиляди хора по света се отправят към студиата за татуировки

 

татуировка

Някои го правят заради модата, други от суета, трети – за да им напомня важен етап от живота. Има и такива, които ползват татусите със съвсем различна цел. Чрез шарените картинки по тялото те скриват грозни белези от операции или други образувания. Заради това често остават скрити много по-тежки заболявания, като меланома например. Мастилото пречи да се види промяната на кожата и това може да има фатален изход.

Изследователи в Германия са посочили случай на млад мъж, който развил меланом на по-рано съществуваща кожна лезия (бенка или белег по рождение) в рамките между фазите на татуирането и лазерно премахване на татуировката. Освен това налице са още 16 случая на подобни заболявания, при които злокачественото образувание се открива случайно и прекалено късно.

„Като цяло, татуировките не трябва да бъдат правени върху пигментни лезии, а ако те все пак са там, татуировките никога не трябва да бъдат третирани с лазер“, казват изследователите, които са били водени от д-р Лора Пол.

Дерматолозите в САЩ са единодушни, че бенките не бива да бъдат закривани с татуировки.

„Петдесет процента от всички меланоми се развиват във вече съществуващи бенки,“ каза д-р Хари Кросман. По-трудно е да се направи наблюдение на бенки, които са обхванати от татуировките, тъй като мастилото прикрива и понякога пречи на някои от инструментите, които използваме за откриване. След като започнете отстраняването с лазер, той може да премахне пигмент, който е направен от клетките на меланома. Този пигмент се нарича меланоцит. Така неприятното заболяване остава скрито. Това е причината някои подтипове на меланома, като амеланотичния меланом, който е по-опасен и агресивен. Ако е възможно, избягвайте тъмните татуировки директно бенките, тъй като така те стават по-трудни за наблюдение. „, съветва лекарят онези, които за пръв път са решили да си направят татуировка.

Могат ли татуировките стимулират появата на меланом? Д-р Дорис Дей, дерматолог в Lenox Hill Hospital в Ню Йорк, каза, че „това е малко вероятно“.

Тя се съгласи с другите експерти, че „татуировката може да скрие меланома, възникващ върху нормална кожа или при обхваната от мастилото бенка“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *