Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Татуировки могат да скрият злокачествените меланоми

Хиляди хора по света се отправят към студиата за татуировки

 

татуировка

Някои го правят заради модата, други от суета, трети – за да им напомня важен етап от живота. Има и такива, които ползват татусите със съвсем различна цел. Чрез шарените картинки по тялото те скриват грозни белези от операции или други образувания. Заради това често остават скрити много по-тежки заболявания, като меланома например. Мастилото пречи да се види промяната на кожата и това може да има фатален изход.

Изследователи в Германия са посочили случай на млад мъж, който развил меланом на по-рано съществуваща кожна лезия (бенка или белег по рождение) в рамките между фазите на татуирането и лазерно премахване на татуировката. Освен това налице са още 16 случая на подобни заболявания, при които злокачественото образувание се открива случайно и прекалено късно.

„Като цяло, татуировките не трябва да бъдат правени върху пигментни лезии, а ако те все пак са там, татуировките никога не трябва да бъдат третирани с лазер“, казват изследователите, които са били водени от д-р Лора Пол.

Дерматолозите в САЩ са единодушни, че бенките не бива да бъдат закривани с татуировки.

„Петдесет процента от всички меланоми се развиват във вече съществуващи бенки,“ каза д-р Хари Кросман. По-трудно е да се направи наблюдение на бенки, които са обхванати от татуировките, тъй като мастилото прикрива и понякога пречи на някои от инструментите, които използваме за откриване. След като започнете отстраняването с лазер, той може да премахне пигмент, който е направен от клетките на меланома. Този пигмент се нарича меланоцит. Така неприятното заболяване остава скрито. Това е причината някои подтипове на меланома, като амеланотичния меланом, който е по-опасен и агресивен. Ако е възможно, избягвайте тъмните татуировки директно бенките, тъй като така те стават по-трудни за наблюдение. „, съветва лекарят онези, които за пръв път са решили да си направят татуировка.

Могат ли татуировките стимулират появата на меланом? Д-р Дорис Дей, дерматолог в Lenox Hill Hospital в Ню Йорк, каза, че „това е малко вероятно“.

Тя се съгласи с другите експерти, че „татуировката може да скрие меланома, възникващ върху нормална кожа или при обхваната от мастилото бенка“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *