Слънцето и водата облекчават сърбежа при псориазис

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

psoriazis

В живота има и добри, и лоши дни – ако страдате от псориазис, отлично знаете каква е разликата: в добрите дни изобщо не се занимавате с кожата си, а като настъпят лошите, сърбежът просто не ви оставя на мира.

За да удължите безгрижните дни и да направите лошите малко по-поносими, следвайте тези рецепти и препоръки.


Излезте на слънце

  • Слънчевата светлина е най-доброто лечение за псориазис – ако ежедневно прекарвате на открито 15-30 минути, ще почувствате разликата след по-малко от 6 седмици. Установено е, че слънчевите лъчи намаляват активността на кожните Т-клетки, които произвеждат т. нар. цитокини – веществата, отключващи възпалителната реакция.
  • Винаги когато излагате проблемния кожен участък на слънце, нанасяйте върху здравата кожа слънцезащитен крем с фактор най-малко 15.

 

Облекчение от водата

  • Вземете топла вана и в последните 5 минути добавете към водата малко растително масло. Така кожата ви ще остане мека и добре хидратирана. Не прекалявайте с престоя във водата – 15 минути са ви напълно достатъчни. В противен случай може да се стигне до задълбочаване на възпалението. И внимавайте на излизане от ваната, защото олиото ще я направи много по- хлъзгава.
  • За облекчаване на сърбежа се потопете за няколко минути във вана със студена вода, към която е добавен малко оцет. Този доказано ефикасен метод засега няма категорично научно обяснение. Във всеки случай е установено със сигурност, че оцетната киселина има антисептични свойства, а според една теория бактериите са сред факторите, обострящи за обостряне на заболяването.
  • Фино смлените овесени трици, добавени към водата за вана, са друго изпитано средство за успокояване на сърбежа. Можете да ги купите от аптеката или да смелите обикновено овесено брашно с помощта на кухненски блендер.

 

5 етерични масла, които регенерират проблемната кожа

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *