Спрей от люти чушки помага при херпес зостер

Назален спрей, приготвен от компоненти на лютата чушка, облекчава последиците от мъчителното страдание “херпес зостер”.

red_hot_chilliДиагнозата “херпес зостер” в много случаи означава усложнения, сред които продължителна невралгия. Изследователи от медицинския център California Headache Centre разработиха новия медикамент с идеята да неутрализират тези усложнения.

Херпес зостер се причинява от вторично активиране на вируса на варицелата, обясняват от medikforum.ru. Когато един човек прекара в детството си варицела, вирусът на болестта остава в пасивно състояние в нервите му. Човекът не боледува, тъй като имунната му система потиска вируса. След време – от възрастта, поради стрес или отслабване на имунитета по някаква причина, вирусът се събужда. Той причинява възпаления и увреждания на нервите, мъчителни обриви и болки по лицето, корема или гърдите.

Пристъпите на херпеса продължават до две седмици и при 20% от болните се развива последваща невралгия. Невралгичните пристъпи могат да продължат до три месеца. Болките са силни, мъчителни – могат да бъдат парещи, “пробождащи”, човъркащи и т.н. Състоянието на болните се облекчава чрез малки дози антидепресанти.

Новият американски спрей разчита на действието на капсаицина – компонента, който прави чушките люти. Когато човек хапне люта чушка, капсаицинът предизвиква парене – усещането за това се дължи на активацията на нервните клетки. При невралгични пристъпи след херпес зостер капсаицинът действа обратно – лишава клетките от чувствителност. При клиничните изпитания спреят намалявал с 40% интензивността на болките и подобрявал качеството на съня.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *