Умерената физическа активност влияе добре на артрозата

Умерената физическа активност действа благотворно на засегнатите от артроза стави

артроза

Физикалната терапия не само не пречи, а допълва медикаментозното лечение. Започната в специализирано медицинско заведение, тя може да бъде продължена в домашни условия.

Балансираната физическа програма, изготвена от ортопед, физиотерапевт или кинезитерапевт, има способността да активира метаболитните процеси в хрущяла. С усилването на синтеза на веществата, които изграждат хрущяла, се възстановява подвижността на ставата и се укрепват мускулите.

Има три групи упражнения, които се препоръчват на болните от артроза. Първата има за цел да увеличи обхвата на движение в засегнатите стави. Това се постига чрез внимателно разпъване на ставите. Движенията трябва да следват хода на естествената или възможната подвижност. Всекидневното изпълнение на тези упражнения повишава гъвкавостта на ставния хрущял и ставните връзки, което като цяло подобрява подвижността.

Втората група упражнения засилва издръжливостта на прилежащите мускули. Това се постига най-добре с аеробни упражнения, които не включват интензивно физическо напрежение – бързо ходене, джогинг, аеробика. Аеробните упражнения са полезни не само за страдащите от артроза, а изобщо за хората в по-напреднала възраст. Освен мускулите те укрепват сърцето, правят дишането по-ефективно, намаляват телесното тегло, повишават издръжливостта на целия организъм, намаляват чувството за умора и подобряват качеството на съня.

Третата група упражнения увеличава мускулната сила. В рамките на кратковременно усилие те развиват максимално мускулно напрежение. Тези упражнения съставляват сравнително малка част от общата физическа програма на болните от артроза. Набляга се повече на леките разтягащи и аеробни упражнения, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *