Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Умерената физическа активност влияе добре на артрозата

Умерената физическа активност действа благотворно на засегнатите от артроза стави

артроза

Физикалната терапия не само не пречи, а допълва медикаментозното лечение. Започната в специализирано медицинско заведение, тя може да бъде продължена в домашни условия.

Балансираната физическа програма, изготвена от ортопед, физиотерапевт или кинезитерапевт, има способността да активира метаболитните процеси в хрущяла. С усилването на синтеза на веществата, които изграждат хрущяла, се възстановява подвижността на ставата и се укрепват мускулите.

Има три групи упражнения, които се препоръчват на болните от артроза. Първата има за цел да увеличи обхвата на движение в засегнатите стави. Това се постига чрез внимателно разпъване на ставите. Движенията трябва да следват хода на естествената или възможната подвижност. Всекидневното изпълнение на тези упражнения повишава гъвкавостта на ставния хрущял и ставните връзки, което като цяло подобрява подвижността.

Втората група упражнения засилва издръжливостта на прилежащите мускули. Това се постига най-добре с аеробни упражнения, които не включват интензивно физическо напрежение – бързо ходене, джогинг, аеробика. Аеробните упражнения са полезни не само за страдащите от артроза, а изобщо за хората в по-напреднала възраст. Освен мускулите те укрепват сърцето, правят дишането по-ефективно, намаляват телесното тегло, повишават издръжливостта на целия организъм, намаляват чувството за умора и подобряват качеството на съня.

Третата група упражнения увеличава мускулната сила. В рамките на кратковременно усилие те развиват максимално мускулно напрежение. Тези упражнения съставляват сравнително малка част от общата физическа програма на болните от артроза. Набляга се повече на леките разтягащи и аеробни упражнения, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *